Oficialii Primăriei au renunţat la distrugerea parcului din faţa Teatrului Naţional FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa oficialilor Primăriei de a construi o parcare subterană sub parcul din faţa Teatrului Naţional şi de a distruge temporar spaţiul i-a indignat pe ieşeni.

Parcul din faţa Teatrului Naţional din Iaşi, distrus pentru o parcare subterană FOTOGALERIE

UPDATE Ora 13.00 După dezbateri de zeci de minute şi o pauză de discuţii de cinci minute, consilierii locali au votat împotriva construcţiei parcării subterane în centrul oraşului. Grupul aleşilor PD-L au spus că vor vota proiectul doar dacă va fi eliminată partea amenajării locurilor de parcare.

„Nu vrem să blocăm acest proiect. Am stat de vorbă cu toţi specialiştii din Iaşi cu privire la dificultăţile acestui proiect. Nimeni nu a făcut niciun studiu geotehnic în zona centrală. Nu se aştepta nimeni să se descopere vestigiile de la Hala Centrală şi aşa putem păţi şi în acest caz. Introducerea parcării s-a făcut pe ultima sută de metri, nimeni nu a avut această intenţie de la început“, a spus deputatul Marius Spânu.

Comunitatea locală refuză să creadă că şefii Primăriei vor ajunge să sape parcul dintre Teatrul Naţional şi Catedrala Mitropolitană pentru a construi o parcare subterană. Edilii au anunţat săptămână trecută că vor depune un proiect în acest sens la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru a accesa fonduri europene.

Astfel, lucrările de 90 de milioane de lei ar trebui să înceapă anul viitor, urmând ca parcul să fie o groapă imensă timp de doi ani. După amenajarea celor 300 de locuri de parcare, edilii vor reamenaja parcul şi vor replanta vegetaţia distrusă.

image

Consilierii locali sunt convocaţi astăzi, înstr-o şedinţă extraordinară pentru a-şi da girul. Aleşii din PD-L vor fi de acord doar cu amenajarea parcului, fără investiţia într-o parcare subterană. „Sunt nişte idei pripite ale lui Nichita, fără nicio legătură cu necesităţile reale ale oamenilor. Într-o zonă plină de vestigii arheologiece şi cu o pânză freatică ascendentă care a creat probleme şi la lucrările de la Teatrul Naţional, nu este oportună o nouă săpătură. Nu există justificare tehnică pentru acest proiect, doar de dragul de a distruge", a spus Sorin Ionescu.

Şi parlamentarii de Iaşi s-au revoltat la auzul unei asemenea iniţiative. „Primăria Iașiului nu a avut performanța de a depune proiecte bine întocmite care să fi consumat toți banii europeni alocați. S-a ajuns în situația să fim nevoiți să corectăm pompieristic neperformanța ultimilor doi ani în care ar fi fost timp să se facă documentațiile corecte", a spus deputatul Nicuşor Păduraru.

Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a mediului sunt consternaţi de intenţia Primăriei de a distruge un spaţiu verde pentru noi locuri de parcare. „Nu ştiu în ce măsură Primăria va replanta exact aceleaşi specii de arbori, sau dacă ieşenii vor fi de acord cu aşa ceva. Va trece o perioadă destul de mare de timp până când parcul va arăta la fel", a spus ecologul Alexandrina Dinga.

În acest timp, şefii Primăriei se bat cu pumnii în piept şi spun că militează pentru prosperitatea oraşului. „Pot spune că în planul de modernizare trebuie să terminăm zona centrală a oraşului. Nu putem să lăsăm curtea care împrejmuieşte Teatrul Naţional în paragină. Şansa este reprezentată de fondurile europene. E mai bine să facem parcul pe banii europeni decât pe banii ieşenilor", a spus primarul Nichita.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite