O piesă de teatru scrisă, în 1960, de Regele Mihai I şi Regina Ana despre locul omului în univers, la Ateneul din Iaşi
0Două reprezentanţii ale spectacolului „Alegerea” au avut avanpremiera şi premiera în această toamnă, la Ateneul Iaşi, instituţie de cultură aflată sub înaltul Patronaj al Casei Regale a României.
Conducerea Ateneului Iaşi, instituţie de cultură aflată sub înaltul Patronaj al Casei Regale a României, a anunţat marţi că va deschide o carte de condoleanţe la moartea Regelui Mihai. „Am aflat cu profundă tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regele Mihai I. Durerea acestei nefericite veşti învăluie întreaga naţiune în doliu. Ateneul din Iaşi, ca instituţie de cultură aflată sub înaltul Patronaj al Casei Regale a României va deschide o carte de condoleanţe începând de miercuri dimineaţă, la ora 10.00, iar timp de 40 de zile aceasta va fi la dispoziţia publicului în Foaier. Majestatea Sa Regele Mihai I va rămâne simbolul democratizării ţării noastre, al rezistenţei împotriva comunismului, un exemplu de verticalitate morală. În aceste momente dificile, gândurile nostre se îndreaptă către reprezentanţii Casei Regale a României“, au transmis reprezentanţii Ateneului din Iaşi.
În această toamnă, în cadrul aceleiaşi instituţii a avut loc avanpremiera şi premiera spectacolului „Alegerea”, piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de către Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana.
Potrivit prezentării făcute de Ateneu: „Piesa «Alegerea» constituie o tulburătoare meditaţie despre om, despre spiritul şi pasiunile lui, despre ispitele de tot felul care-l încearcă şi despre locul fiinţei umane în univers. Personajele alegorice rostesc replici filosofice, încărcate de semnificaţii, astfel încât textul devine o confesiune, redactată cu luciditate, sensibilitate şi fină capacitate de sesizare a slăbiciunilor firii omeneşti, dar şi a zonei de lumină care există în fiecare dintre noi. Contrastul dintre Uşurinţă şi Amar, cele două personaje care caută să-l ispitească pe Om şi să-i canalizeze faptele şi năzuinţele, astfel încât acesta să înfăptuiască o alegere, este pus în pagină cu profunzime, spirit analitic şi fineţe psihologică. Amintita dispută dintre „cele două puteri fundamentale ale acestei planete, numită Pământ” nu se poate încheia altfel, decât cu ideea că refugiul în credinţă şi în iubire reprezintă unica salvare a fiinţei umane“.
Din distribuţie au făcut parte actorii Emil Coşeru, Puşa Darie, Daniel Onoae,Dragoş Maftei. Regia a fost semnată de Toma Hogea, iar scenografia de Marfa Axenti.
„Textul «Alegerea», această filă de istorie, ne trimite cu gândul, la opera fundamentală a lui Goethe, FAUST, datorită temei, ideilor şi frământările sufleteşti, ale personajului principal -OMUL. Atât la Goethe dar, şi, în textul ,,ALEGEREA “, LUMINA ,,conversează” cu ÎNTUNERICUL ! Dacă FAUST, şi-a depăşit gravele rătăciri prin aspiraţia către ceva mai bun, mai înalt, prin lupta sa interioară, OMUL ( personajul principal) luptă între cele două mari forţe/personaje (UŞURINŢĂ şi AMAR ), cu ,, povara rasei umane ” ce apasă pe umerii săi. Textul ,, ALEGEREA ” se prezintă ca un eseu, de ce nu, ca un monolog (interior) a personajului, OMUL. Stilul în care sunt aşternute cuvintele pe hârtie, derularea acţiunii, din punct de vedere dramaturgic/ scenic, ne provoacă spre a ,,inventa”, a explora, un anume spaţiu de joc, original şi modern (Luminos şi întunecat), dar în consens cu vorbele, cu ideile şi trăirile fiecărui personaj. ,, ALEGEREA ” – ESTE POEMUL OMULUI, într-o luptă chinuitoare cu tentaţiile celor din jur, cu armonia şi haosul vieţii, cu agresivitatea umană, cu sine“, a transmis regizorul Toma Hogea, înainte de premieră.