Nicolae Bănicioiu, refuzat la Iaşi, unde a cerut cabinet parlamentar la doi ani după începutul mandatului: „Dă dovadă de mult tupeu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de hotărâre aflat miercuri, 31 octombrie, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Iaşi, privind alocarea unui spaţiu pentru cabinetul parlamentar al lui Nicolae Băniciou, a fost respins. Unul dintre aleşii locali acuză intervenţii înainte de şedinţă.

Deputatul Nicolae Bănicioiu, impus de PSD Bucureşti pe listele de la Iaşi în alegerile din 2016, a cerut abia acum un spaţiu activitatea parlamentară. Solicitarea a stârnit nemulţumirea consilierilor liberali care l-au acuzat de „tupeu“ pe parlamentarul care în doi ani a trecut foarte rar prin Iaşi.

„Sub nicio formă nu putem vota aşa ceva. Dă dovadă de mult tupeu“, a comentat Eduard Boz, liderul PNL în Consiliul Local. Acesta a invocat şi faptul că Bănicioiu, ministru al Sănătăţii în timpul tragediei de la Colectiv, a cerut spaţiul chiar în perioada comemorării victimelor. 

Pe de altă parte, primarul Mihai Chirica a făcut apel la echilibru şi a cerut analizarea cu calm a solicitării venite din iunie 2018: „Suntem oameni responsabili şi avem nevoie de echilibru. Fiecare votează după conştiinţa sa“. Într-un final, în urma mai multor voturi negative şi a unor abţineri, proiectul a picat. 

Totodată, consilierul independent Andrei Postolache a punctat după şedinţă: „Proiectul 23 de pe ordinea de zi de azi era cererea deputatului de Iaşi, Bănicioiu, pentru un spaţiu, cu scopul de a-şi înfiinţa cabinet de parlamentar, după doi ani de mandat. Pe lângă trista amintire a rolului său ca ministru al sănătăţii şi a felului cum a coordonat răspunsul de după tragedia de la Colectiv, Băniciou este deputat de Iaşi paraşutat aici pe listele PSD-ului în 2016, şi de atunci absent complet. Nimic nu a zis în Parlament, nimic nu a făcut, a trecut de două ori pe aici în doi ani şi atunci s-a ascuns de presă şi de toţi. Ştiam că eu voi vota contra, ştiam că PNL va vota contra, dar nu speram că vom reuşi să respingem, ceea ce am reuşit într-un final, datorită şi unor absenţe dintre PSD/ALDE. Măcat atât lucru, nu repară nimic asta din ce s-a întâmplat, dar simbolic dacă nu altceva, o palmă unui deputat fantomă care-şi bate joc de voturile ieşenilor. Ducă-se de unde a venit şi să ne lase în pace că nu are nimic de a face cu oraşul ăsta. De menţionat că Mihai Chirica a susţinut acest proiect şi a îndemnat să votăm pentru“.

Consilierul a povestit pe pagina sa de socializare şi o intervenţie a unui fost membru PSD, Sorin Iacoban, înainte de şedinţă: „Alt episod cel puţin ciudat pe acest subiect, la 10 fără 5, răcit bocnă, când eram pe holurile primăriei în drum spre sala de consiliu, îl văd pe Iacoban şi trec pe partea aialalată a holului şi mă uit în faţă, să-i evit privirea. Precizez că nu am interacţionat niciodată cu omul acesta până acum, de niciun fel, şi nu aveam nici acum nimic de împărţit. Mă strigă. Ma opresc şi mă uit la el. Iau o faţă cât de dură pot şi-i întind mâna, ca răspuns la mâna lui întinsă, cu intenţia unui scurt salut. Încearcă să-mi ţină mâna, stilul ăla. Mi-o trag, mă întorc şi plec. Zice din spate «Ştii Andrei, avem ceva la 23, cu Bănicioiu, poate ne ajuţi şi tu». Mă întorc şi-i zic că dimpotrivă, acolo voi vota împotrivă. Îi dispare zâmbetul. Plec mai departe fără să-i mai zic nimic. Iacoban şi Bănicioiu sunt mai recent, formal sau informal, reciclaţi de către partidul lui Ponta, sunt colegi“.

X

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite