Cuvintele pentru care un profesor a ajuns în instanță. I-au pus capac doi elevi de clasa a opta

0
Publicat:

Un profesor a fost iertat de judecători pentru că a adresat expresii jignitoare, în timpul orelor, unor elevi de clasa a VIII-a. Pe unul dintre copii, dascălul l-a amenințat cu o mătură. Instanța i-a aplicat doar un avertisment.

Profesor judecat pentru că adresat expresii jignitoare unor elevi Foto: Arhivă Adevărul
Profesor judecat pentru că adresat expresii jignitoare unor elevi Foto: Arhivă Adevărul

Un profesor de informatică de la o școală gimnazială din Călinești (Argeș) a fost acuzat de purtare abuzivă, pentru un comportament neadecvat cu funcţia exercitată. Cadrul didactic a fost reclamat că a adresat, în două rânduri, expresii jignitoare unor elevi.

Pe parcursul anului 2020, în timp ce preda disciplina „Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor” la clasa a VIII-a, profesorul a fost acuzat că l-a amenințat cu mătura pe un elev în vârstă de 15 ani care nu păstra liniştea la ora de curs.

Inculpatul în calitate de profesor de informatică la Școala Gimnazială Vrănești din Călinești, cu intenţie directă, în cursul lunilor octombrie-începutul lunii noiembrie 2020, în timp ce era la ora de curs de la clasa a VIII-a, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, l-a amenințat cu acte de violență pe elevul, în vârstă de 15 ani la data săvârșirii faptei, venind către acesta amenințător cu o coadă de mătură cu intenția de a-l lovi, după care i-a adresat persoanei vătămate expresii jignitoare, de genul «'tu-ți Paștele mă-tii de copil»”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Situația s-a repetat un an mai târziu. Cadrul didactic le-a solicitat elevilor să semneze un înscris prin care aceştia îşi asumau că vor răspunde patrimonial pentru eventualele daune aduse aparaturii din laboratorul de informatică, aspect care a fost refuzat de mai mulți copii. Pentru că nu a dorit să semneze, profesorul a jignit o elevă.

Și în cursul lunilor octombrie-noiembrie 2021, în timp ce era la ora de curs de la clasa a VIII-a, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat elevei, în vârstă de 14 ani la data săvârșirii faptei, expresii jignitoare, de genul «Paștele mă-tii de copil»”, se mai menționează în rechizitoriu.

„Accentul nu se mai pune pe educaţie și pe o conduită adecvată în plan şcolar”

Pe 25 martie 2024, Curtea de Apel Pitești a renunţat la aplicarea pedepsei faţă de profesor, care și-a recunoscut faptele. Cadrul didactic a primit de la instanță doar un avertisment. De asemenea, i s-a atras atenția asupra conduitei viitoare si a consecinţelor la care se expune daca va mai comite infracţiuni. Decizia instanței este definitivă.

În motivare, judecătorii atrag atenția asupra unei crize în plan educaţional fără precedent: „Dezinteresul academic al elevilor este tot mai crescut şi alimentat de lipsa mijloacelor coercitive din partea cadrelor didactice care se confruntă, la rândul lor, cu manifestări din ce în ce mai reprobabile din partea elevilor, expresie a unei societăţi în care accentul nu se mai pune pe educaţie şi pe o conduită adecvată în plan şcolar”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite