Condamnări în dosarul DNA de abuz în serviciu de la Taxe și Impozite Locale Bacău

0
Publicat:

Zilele trecute, Tribunalul Bacău i-a condamnat pe Tiberiu-George Ciobanu, Dana Mihaela Bălan, Emanuel Mihalachi și  Mircea Oniga la pedepse cu suspendare în dosarul în care au fost acuzați de abuz în serviciu și fals.

Prejudiciul făcut de la Taxe și Impozite Locale este de peste 54.000 de lei FOTO M.A.
Prejudiciul făcut de la Taxe și Impozite Locale este de peste 54.000 de lei FOTO M.A.

Trei dintre ei sunt funcționari publici, angajați ai Primăriei Bacău, iar ultimul este expert autorizat ANEVAR.

În luna decembrie 2022, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Bacău i-au trimis în judecată când au constatat că au stabilit pentru un imobil al unei societăți comerciale o cotă de impozitare eronată, prejudiciind astfel statul cu peste 54.000 de lei.

La data de 1 septembrie 2021, Tiberiu-George Ciobanu - directorul executiv al Taxelor și Impozitelor Locale Bacău și Dana Mihaela Bălan - consilier superior în Primăria Bacău au emis, contrar dispozițiilor legale, o decizie de impunere cu privire la un apartament deținut de o societate comercială, prin care ar fi stabilit o cotă de impozitare de 0,1% pe an, față de 5% cât ar fi fost corect.

Cei doi inculpați au emis, pe 11 august 2021, o decizie de impunere prin care ar fi stabilit ca impozit local anual pentru un imobil (apartament) suma de 55.584 lei, corespunzătoare unei cote de impozitare de 5% pe an.

Totodată, în data de 1 septembrie 2021, pentru același imobil și fără a anula, desființa sau modifica prima decizie, ar fi emis o nouă decizie de impunere prin care, invocând un raport de evaluare despre care cunoșteau că a fost depus ulterior primei decizii, ei ar fi stabilit ca impozit local anual suma de 1.100 de lei corespunzătoare unei cote de impozitare de 0,1% pe an, au constatat anchetatorii.

„Astfel, reprezentantul societății comerciale ar fi achitat suma de 1.100 de lei cu titlu de impozit pe clădiri, astfel cum a fost stabilită prin Decizia de impunere din data de 01.09.2021.

În demersul lor, inculpații Ciobanu Tiberiu-George și Bălan Dana Mihaela ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți doi inculpați cercetați în cauză care, fie ar fi întocmit raportul de evaluare, fie ar fi modificat cu mențiuni nereale Registrul de corespondență persoane juridice aflat în cadrul Direcției Economice a Primăriei Municipiului Bacău.

Prin aceste demersuri s-ar fi produs un prejudiciu de 54.484 lei municipiului Bacău și un folos necuvenit în același cuantum societății comerciale.”, se arată în comunicatul procurorilor DNA Bacău.

Inculpații pot face apel în 10 zile față de soluția Tribunalului Bacău

Fostul director executiv adjunct al DTIL Bacău, Tiberiu Ciobanu, a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Dana Mihaela Bălan, consilier superior în cadrul Primăriei (la Direcția Economică – Compartimentul încasare, stabilire, constatare, control persoane juridice), a fost condamnată la 2 ani și 8 luni pentru abuz în serviciu și 3 luni pentru fals informatic, cu suspendare.

Mircea Oniga, expert evaluator autorizat ANEVAR, a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar inspectorul de specialitate Emanuel Loreta Mihalachi de la Direcția Economică – Impozite și Taxe Locale a Primăriei Bacău a primit o condamnare de un an, cu amânarea pedepsei.

Mai mult, prejudiciul trebuie recuperat de către Municipiul Bacău, parte prejudiciată în dosar.

„Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Bacău și obligă în solidar pe inculpaţii Ciobanu Tiberiu-George, Bălan Dana Mihaela și Oniga Mircea să plătească acesteia suma de 54.484 reprezentând cuantumul prejudiciului cauzat, la care se adăuga dobânzi şi penalităţi de întârziere până la achitarea integrală a debitului principal.

Ia act că inculpatul Ciobanu Tiberiu-George a achitat suma de 15.000 lei din prejudiciul cauzat și că a încheiat un acord cu partea civilă având ca obiect plata eșalonată a diferenţei rămase, din care a achitat două tranșe, în cuantum de 1.500 lei fiecare.”, se arată în soluția Tribunalului Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite