Însemnările lui Păstorel Teodoreanu despre băuturi. Cum se obţinea Marsala şi unde se producea vinul Cârjoaia
0Alexandru O. Teodoreanu, care semna cu pseudonimul Păstorel, a lăsat pe lângă legendarele sale epigrame şi informaţii despre băuturi, el fiind un mare cunoscător şi degustător de vinuri şi coniacuri.
„Faima lor a dat ocoale/Peste nouă mări şi ţări;/O afirm pe-această cale/ Şi-o confirm pe trei cărări!“ este una dintre epigramele lui Păstorel despre vinurile româneşti. Pe lângă numeroasele epigrame, acesta a făcut şi însemnări despre băuturile care însoţeau diferite feluri de mâncare.
Scriitorul a notat despre tipuri de vinuri precum Chablis: „vinuri albe, seci, uşoare, de o mare limpiditate, foarte fine şi cu un buvhet deosebit, foarte fine şi cu un buchet deosebit, obţinute din soiul de struguri Chardonnay, în cea mai sudică parte a Burgundiei (Franţa), pe plaiurile din jurul oraşului Chablis. Sunt renumite încă din secolul al IX-lea“ sau Chambertin- „vin roşu de calitate superioară, obţinut din soiul de struguri Pinot Noir, cultivat pe plaiurile Chambertinului, centrul viticol Cote de Nuits, podgoria Cote d`Or“. Tot în Franţa este produs şi lichiorul Charteuse, pe care Păstorel o descria drept o băutură verde sau galbenă pregătită de „călugării de la Grande-Chartreuse, din plante macerate în alcool“.
Şi pentru vinurile produse în România scriitorul nota date de identificare. Astfel, în lista cu băuturi apar pe lângă Bucium, Cotnari, Galbenă de Odobeşti, dar şi Cârjoaia un „vin alb de calitate provenit din struguri Grasă, Fetească Albă şi Frâncuşă, obţinut pe plaiurile localităţii Cârjoaia, din apropierea Cârjoaiei“. Tot din zona Cotnariului apărea şi vinul Roznovanu: „obţinut din plantaţiile familiei Roznovanu, cu vechi tradiţii în cultura viţei de vie şi în arta obţinerii vinurilor. La Viena, la expoziţia internaţională din 1873 şi la Budapesta, în 1884 vinul de Cotnari prezentat de podgoreanul Niculai Rosetti Rosnovanu a obţinut diploma de merit“.
Marsala era descrisă de Păstorel precum: „unul dintre cele mai cunoscute vinuri dulci italieneşti, obţinut în viile din jurul oraşului cu acelaşi nume din Sicilia. A fost produs pentru prima dată de câteva familii englezeşti stabilite în insulă, care au dorit să creeze un vin asemănător Portoului şi Xeresului. De culoarea ambrei, se obţine într-o regiune strict delimitată şi numai din soiurile destruguri Grillo, Catarratto, Inzolia“.
.