Încurcătură de zile mari în Poliţia ieşeană. Un agent şi-a anchetat colegul degeaba doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentul Cătălin Constantin Juverdeanu, din cadrul Penitenciarului Iaşi, a fost cercetat de un poliţist din Rediu pentru şantaj, deşi nu avea nicio legătură cu acel caz. Omul legii îl confundase pe colegul de la închisoare, cu tizul lui din Miroslava.

Cătălin Constantin Juverdeanu a cerut 200.000 de lei daune morale în instanţă de la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi pentru că a fost cercetat degeaba, timp de doi ani. Ieşeanului i s-a comunicat acasă, în 2010, o rezoluţie a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi prin care era înştiinţat că în cazul său şi a altor doi bărbaţi s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru şantaj.

Om de afaceri extrădat pe cale amiabilă din „excursia” în Caraibe

Agentul din cadrul Penitenciarului Iaşi a aflat ulterior, că încurcătura a pornit de la poliţistul Dragoş Geamăn, din cadrul Postului de Poliţie Rediu. Astfel, în 2008, Elena F. s-a plâns oamenilor legii că Ionel Daniel O. şi Dragoş M. au şantajat-o şi au ameninţat-o pentru că nu le-a restituit 150.000 de lei. Femeia a susţinut în plângere că împreună cu cei doi bărbaţi a venit şi Cătălin Juverdeanu, care conducea o maşină cu numărul IS 72 JUV. De anchetarea cazului s-a ocupat agentul Dragoş Geamăn, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Omul legii i-a audiat pe Ionel Daniel O. Şi Dragoş M., iar de la aceştia a aflat că Cătălin Juverdeanu a plecat în străinătate.

Însă deşi toate părţile din dosar îl indicau pe Cătălin Juverdeanu, născut în 1972, agentul Geamăn a făcut verificări pentru Cătălin Constantin Juverdeanu, născut în 1977. În cele din urmă în acest dosar procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni, iar soluţia i-a fost comunicată şi lui Constantin Cătălin Juverdeanu.

Un ieşean cere rectificarea listelor cu şefii de promoţie de la „Negruzzi”

Din 2010 bărbatul a încercat să demonstreze că s-a făcut o confuzie. Agentul Juverdeanu a făcut plângerea împotriva poliţistului Dragoş Geamăn pentru neglijenţă şi abuz în serviciu. În 2011, procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Iaşi au dispus neînceperea urmăririi penale a agentului Geamăn şi sancţionarea acestuia cu „mustrare  cu avertisment",. „Persoana respectivă care i-a însoţit pe făptuitorii O. Ionel Daniel şi M. Dragoş se numeşte Juverdeanu Cătălin cu domiciliul în comuna Miroslava născut în 1972, în vreme ce persoana faţă de care s-a dat soluţia, în dosarul IPJ Iaşi, se numeşte Juverdeanu Constantin Cătălin , cu domiciliul în municipiul Iaşi, născut în 1977, şi nu a avut nicio implicare în faptele iniţial reclamate de numita F. Elena. Această eroare s-a datorat exclusiv neglijenţei agentului de poliţie Geamăn Dragoş care a procedat cu superfiialitate şi nu a depus suficiente diligenţe în vederea identificării corecte al celui de-al treilea făptuitor", se precizează în rezoluţia procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Dosarul Magdei Ţepoi pasat la Curtea Supremă

În act se specifică şi că Cătălin Constantin Juverdeanu „a suferit un prejudiciu de imagine şi o lezare a bunei sale reputaţii în condiţiile în care persoana sa a fost asociată în mod incorect cu o infracţiune serioasă precum şantajul".Astfel, agentul Juverdeanu a cerut daune morale pentru că i-a fost afectată imaginea şi a avut de suferit atât pe plan personal, cât şi profesional. „M-am gândit la faptul că prin natura serviciului pe care îl desfăşor am deranjat vreuna dintre persoanele private de libertate, care erau încarcerte în Penitenciarul Iaşi  şi pe care le păzeam şi care din a face rău îmi aflaseră datele personale şi le-au folosit în scopul redactării sesizării penale. Toţi membrii familiei inclusiv soţia mea, mă priveau cu suspiciune", a precizat agentul Juverdeanu, în plângerea adresată Judecătoriei Iaşi.

Acesta a susţinut că din cauza dosarului de şantaj a intrat şi în atenţia reprezentanţilor Penitenciarului, care au demarat o serie de verificări. „La locul de muncă îmi era efectiv ruşine să mă duc, mă simţeam tot mai marginalizat de colegi şi de superiori. Ca urmare a stresului psihic pe care îl trăiam zilnic am făcut tot felul de manifestări alergice cutanate", a precizat agentul în acţiune. Primul termen al procesului va fi pe 8 iunie."Instituţia noastră nu a fost citată până în prezent într-o astfel de cauză. În măsura în care se va întâmpla acest lucru vom prezenta în instanţă un punct de vedere", a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi. Agentul Dragoş Geamăn nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Între timp procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au desfiinţat parţial rezoluţia prin care s-a hotărât neînceperea urmăririi penale în cazul lui Cătălin Constantin Juverdeanu şi au dispus disjungerea cauzei şi cercetarea lui Cătălin Juverdeanu.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite