Imagini macabre surprinse în centrul Iaşiului: maşina firmei de apă transportă un mort într-un sicriu descoperit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea macabră surprinsă în Iaşi, cu maşina de la Apavital care transportă un mort
Imaginea macabră surprinsă în Iaşi, cu maşina de la Apavital care transportă un mort

Furgoneta firmei Apavital, furnizorul de apă din Iaşi, a fost folosită ieri, de un angajat, pentru a transporta o persoană decedată. Legea interzice transporturile funerare de alte societăţi decât cele specializate.

Mai multe persoane au fost surprinse într-un vehicul Peugeot Boxer, numărul IS 09 APA, în timp ce transportau o persoană decedată, precum şi o cruce şi coroane funerare. Reporterul „Adevărul“ a intrat în posesia unei fotografii realizate în jurul orei 10.00, în zona Râpa Galbenă din oraş. În imaginea respectivă este vizibil atât numărul de înmatriculare al maşinii aparţinând societăţii publice, cât şi sicriul pe care aceasta îl transporta. Ulterior, cazul a fost confirmat chiar de către reprezentanţii Apavital, care ne-au transmis că au închiriat maşina unui coleg, însă că nu au ştiut motivul pentru care acesta a avut nevoie de vehicul.

„Trecătorii puteau vedea cadavrul“

Un martor la eveniment ne-a povestit că în furgoneta transformată în maşină mortuară se aflau mai multe persoane, dar şi că sicriul în care se afla persoana decedată ar fi fost descoperit. „Eu veneam din Copou şi coboram pe la Fundaţie pentru a merge la Gară. Am văzut maşina şi mi s-a părut ceva ciudat pentru că ştiu că maşinile aparţinând firmelor de pompe funebre arată diferit. M-am apropiat şi am văzut mai multe persoane înghesuite în maşină şi în spate un sicriu descoperit, cruce şi câteva coroane. Nu cred că este normal ca maşina unei instituţii publice să fie folosită pentru astfel de transporturi“, ne-a transmis martorul.

La scurt timp după ce maşina funerară cu inscripţia Apavital a fost zărită prin oraş, reporterul „Adevărul“ a discutat telefonic cu şeful instituţiei, Ion Toma. Acesta ne transmitea în jurul prânzului că nu are cunoştinţă ca maşina să fi fost folosită pentru un transport funerar, însă a admis că un angajat de-al său este în doliu, după ce i-a decedat mama. Ulterior, Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al Apavital, a precizat următoarele:

„Există o serie de tarife pentru închirierea maşinilor instituţiei noastre. Într-o situaţie în care cineva are nevoie de un vehicul de-al nostru, şi dacă acesta nu este folosit în cadrul activităţilor specifice, vehiculul poate fi închiriat. Referitor la acest caz, există o cerere de închiriere pentru o oră a maşinii pe care aţi menţionat-o, cerere aprobată“. Manolache a mai precizat că tariful perceput ar fi de 2,11 lei pe kilometru şi 28 de lei pe oră.

Încălcări ale legii

Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală (IML) şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au precizat ieri că astfel de transporturi, precum cel în care a fost folosită maşina Apavital, nu sunt conforme cu legea. „În orice situaţie, transportul funerar se face de către firme specializate, cu vehicule care au avizele necesare pentru astfel de operaţiuni“, ne-a transmis Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. Declaraţia a fost întărită şi de Diana Bulgaru, directorul IML Iaşi.

În privinţa modului în care o persoană decedată poate fi transportată există Legea 102/2014, dar şi o serie de norme ale Ministerului Sănătăţii. În privinţa transporturilor funerare în localitate, legea prevede: „Transportul persoanelor decedate în vederea înhumării în aceeaşi sau în altă localitate se face în sicrie cu capac, cu autovehicule special amenajate în acest scop, care respectă prevederile normelor sanitare şi antiepidemice“. Răzvan Manolache a precizat că în cererea de închiriere a maşinii de la Apavital nu se preciza motivul pentru care angajatul instituţiei a solicitat vehiculul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite