Iaşi: Campionii de după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până să devină capul lumii interlope din Iaşi, luptătorul Costel Corduneanu a participat la două Olimpiade. Acelaşi Costel Corduneanu a fost acuzat de un jaf alături de Giani Gogol, pugilistul care a adus la Iaşi un titlu european.

Costel Corduneanu este un nume care ţine de mulţi ani prima pagină a ziarelor din cauza implicării sale în lumea interlopă din Moldova. În urmă cu aproape 20 de ani însă, Corduneanu era unul din cei mai apreciaţi sportivi pe care îi dadea Iaşiul.

Născut într-o familie strâmtorată financiar şi având încă zece fraţi, tânărul Costel s-a îndreptat către secţia de lupte a clubului Nicolina din Iaşi, fiind repede remarcat de antrenori.

Citiţi şi despre alţi sportivi care au adus glorie Iaşiului:

Scrima ieşeană, mereu la înălţime

Nicu Roibescu a adus voleiul în Capitala Moldovei

Baschetbaliştii care au adus bronzul naţional la Iaşi

„Costel avea abilităţile fizice necesare pentru a face performanţă, dar şi curaj şi tupeu fără de care nu ai nicio şansă la lupte", a spus Gheorghe Broşteanu, antrenorul lui Costel din acea vreme.

Prieten cu campionii ţării

Talentul tânărului luptător şi-a spus cuvântul. Viitorul cap al clanului Cordunenilor a fost campion mondial la cadeţi, vicecampion european şi a participat la două ediţii a Jocurilor Olimpice, unde a ocupat locul IX la Barcelona în 1992, respectiv locul XIV la Atlanta în 1996.

Costel Corduneanu alături de Laura Badea la Olimpiada de la Atlanta în 1996

În acest timp, Costel s-a împrietenit cu nume de marcă ale sportului românesc, cum ar fi scrimeura Laura Badea şi pugiliştii Francisc Vaştag şi Leonard Doroftei.

Costel Corduneanu alături de Francisc Vaștag (stânga) și Leonard Doroftei (dreapta) la Olimpiada de la Atlanta din 1996

Ca o ironie a sorţii, Corduneanu a făcut parte din acelaşi sistem care l-a băgat după gratii. În perioada de sportiv, a fost angajat cu grad de subofiţer în cadrul cluburilor Steaua şi Dinamo Braşov, unde a fost legitimat.

În cele din urmă, din cauză că nu mai putea să slăbească pentru a face categoria de 54 kilograme, Costel Corduneanu s-a retras din sport în 2002. Până atunci însă, acesta a pus bazele unuia dintre cele mai temute clanuri de interlopi din zona Moldovei, care şi-a câştigat „faima" prin jafuri, bătăi, fraude bancare şi trafic de carne vie.

În cele din urmă, reţeaua clanului Corduneanu a fost demascată de forţele legii, iar Costel se află de la începutul anului în arest. Fostul campion aşteaptă acum primul termen în procesul său, care va avea loc luna viitoare la Tribunalul Maramureş.

De pe podium, la zdup

Un alt sportiv de referinţă în peisajul ieşean, dar care a trecut şi el pe la penitenciar, este Giani Gogol. În perioada competiţională, boxerul şi-a trecut în palmares titlurile de campion european, vicecampion mondial de tineret, campion balcanic şi multiplu campion naţional.

Momentul de tristă amintire din cariera lui s-a consumat în 1994. Ieşeanul a fost acuzat că, alături de Costel Corduneanu, ar fi participat la jefuirea unor familii de români dintr-un hotel din Polonia, motiv pentru care a fost condamnat în 1998 la un an şi opt luni de detenţie în Penitenciarul din Iaşi.

„Costel avea curaj şi tupeu fără de care nu ai nicio şansă la lupte" - Gheorghe Broşteanu, antrenor lupte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite