FOTO VIDEO La moaşte, pe repede-înainte. Mii de credincioşi au stat ore în şir la coadă pentru a se închina câteva secunde la racla Sfintei Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de pelerini au participat la slujba de la Iaşi. FOTO Mediafax
Mii de pelerini au participat la slujba de la Iaşi. FOTO Mediafax

Zeci de mii de credincioşi au participat la Iaşi la ritualurile religioase de la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, precum şi la masa pelerinilor organizată ulterior. Mulţi dintre ei nu s-au bucurat pe cât şi-ar fi dorit de momentele sfinte.

Peste 10.000 de oameni au asistat ieri, în centrul Iaşiului, la slujba religioasă ocazionată de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Ceremonia religioasă a avut loc, în premieră, pe o scenă amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, iar mulţimea de credincioşi s-a strâns pe esplanada din faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“. În fruntea soborului de 23 de preoţi a stat Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Din sobor au mai făcut parte, în afara membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhierei din Grecia, Bulgaria, Serbia sau Turcia. Oaspetele cel mai însemnat al Mitropoliei Moldovei a fost Înalt Preasfinţitul Apostolos Daniilidis, Mitropolit de Derkos, delegat al Patriarhiei de Constantinopol. Totodată, pe scena de pe pietonalul Ştefan cel Mare au stat în jur de 100 de credincioşi de soi, politicieni, membri ai administraţiei şi oameni de afaceri. În primul rând, s-au aflat premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu, alături de Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului.

Un dar pentru sfântă

Cei mai mulţi enoriaşi prezenţi la slujbă trecuseră deja prin faţa raclei cu moaşte şi au aşteptat ore în şir debutul slujbei religioase, programată la ora 9.00. În paralel cu slujba, zeci de mii de credincioşi au aşteptat la rând, pe străzile din spatele Mitropoliei, să ajungă la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. În ciuda avertizărilor de vreme rea ale meteorologilor, la Iaşi n-a plouat ieri, în ultima zi a pelerinajului religios, prilej de bucurie şi pentru comercianţii de obiecte religioase. Cei mai privilegiaţi dintre ei au avut corturile şi tarabele înşirate pe ultimii 50-60 de metri ai rândului la moaşte, în curtea Catedralei Mitropolitane. Mulţi dintre pelerinii care nu apucaseră să se aprovizioneze dinainte au simţit că este o necesitate să apară la altarul cu moaşte cu un mic dar pentru Sfântă. Fie c-au fost flori, cruciuliţe, mătănii sau mici obiecte vestimentare, credincioşiile-au cumpărat din dorinţa de a le atinge de raclă şi de a le purta apoi cu sfinţenie.

15 secunde la raclă

Lângă altarul cu moaşte, însă, cuvintele de ordine au fost: „Haideţi, nu ne oprim!“. Credincioşii au fost îndrumaţi de către angajaţi ai Mitropoliei, pe două şiruri, prin stânga şi prin dreapta raclei. Fiecare pelerin a avut la dispoziţie cel mult 15 secunde pentru a se închina şi a săruta sticla cu rămăşiţele pământeşti.

Frustrant pentru mulţi, după o aşteptare care s-a întins chiar şi pe durata a 17 ore. „M-am aşezat la rând aseară, la ora 19.00, Dumnezeu mi-a dat putere să ajung aici“, s-a confesat unei vecine de rând o bătrână de 69 de ani, venită la Iaşi din Argeş. A fost întreruptă brusc, chiar înainte de a urca scările de la altar de către un om de ordine. „Haideţi, doamnă, urcaţi! Florile le lăsaţi aici, acatistul i-l daţi colegului meu“. Mulţi dintre pelerini, marcaţi de oboseală, au coborât în lacrimi de pe altar. Alţii, vizibil dezorientaţi, au cerut indicaţii jandarmilor din preajmă. „Cum mă întorc eu la autocar? M-a lăsat la un pod, acolo unde începe coada“. 

Sute de oameni au cedat fizic

Ultimii 200 de metri ai cozii la raclă au fost şi cei mai grei pentru pelerini. O femeie între două vârste a căzut, ieri, din picioare cu doar câţiva metri înainte de a intra pe poarta Catedralei Mitropolitane. Ar mai fi avut de aşteptat doar câteva minute, după o noapte petrecută la rând.

„A căzut dintr-odată, şi-a muşcat limba şi s-a umplut de sânge“, le-a spus medicilor de la SMURD o doamnă care se afla în preajma ei. A fost transportată la spital şi este în afara oricărui pericol. Echipajele de Ambulanţă, SMURD sau voluntarii de la Crucea Roşie au fost solicitaţi la foc continuu să intervină pentru a acorda îngrijiri medicale. În toate cele patru zile ale pelerinajului religios, au fost înregistrate peste 700 de cazuri medicale la coadă. O femeie de 55 de ani, originară din judeţul Prahova, a murit la rând în cursul zilei de vineri, 11 octombrie. Venise cu trenul, iar oboseala combinată cu problemele cardiace au răpus-o. Jandarmii au mai raportat şi zece cazuri de copii, cu vârste între 3 şi 14 ani, rătăciţi de părinţi, dar găsiţi ulterior.

Sarmaua-gigant, o pomană de 17 kilograme

Deja o tradiţie la Hramul Sfintei Parascheva, „Masa Pelerinilor“ a avut loc imediat după finalul slujbei. În total, au fost servite 65.000 de sarmale, suficiente pentru aproximativ 10.000 de porţii. Bucătăresele de la Primărie au ţinut să iasă în evidenţă cu o sarma-gigant, „construită“ din 820 de sarmale obişnuite, cu o greutate de 17 kilograme.

image

Astfel, mii de credincioşi au mers la Cantina de Ajutor Social din spatele Mitropoliei şi şi-au aşteptat rândul la pomana organizată de Primăria Iaşi. În acest caz, cuvintele de bază au fost: „Ordine şi disciplină!“.

„Care face scandal la mine, nu mai intră!“

Un poliţist local scrupulos a reuşit să-şi ţină în frâu fără probleme grupul de aproximativ 100 de pelerini care se înnoia la fiecare 20 de minute la poarta din faţa cantinei. „Care face scandal la mine, nu mai intră! Fără gălăgie,
nu-mi staţi în stradă, nu încercaţi să vă strecuraţi pe lângă bordură. Tu, cu şapcă galbenă! Te ştiu de anul trecut. Dacă termini cu scandalul, te las să intri de câte ori vrei tu! Altfel, sănătate!“.

Parascheva iasi

Fiecare pelerin care s-a bucurat de pomană a urmat un circuit: a intrat pe poarta principală, a mâncat o porţie de cinci-şase sarmale, alături de un cârnăcior prăjit, a băut un pahar cu vin sau cu suc şi a ieşit pe poarta secundară. În jur de 40 de angajaţi ai Primăriei Iaşi sau ai instituţiilor din subordine au servit mâncarea pe care au gătit-o cu o zi-două înainte cu bani din donaţii sau de la sponsori. ;

Ponta, vedeta din curtea Mitropoliei

Prim-ministrul Victor Ponta (foto) a făcut o scurtă baie de mulţime la finalul slujbei religioase şi a fost aborbat de zeci de credincioşi cu remarci precum: „Bine aţi venit la Iaşi, domnule Ponta!“, „Dumnezeu să vă dea sănătate!“, dar şi cu „Domnu’ ministru, da’ nouă când ne daţi de mâncare?“ sau „Domnule Ponta, noi, disponibilizaţii de la CUG, când ne primim banii?“. „Nu voi spune niciodată pentru ce mă rog. Religia, până la urmă, ţine de fiecare dintre noi. Este un lucru extraordinar că românii au foarte mare încredere în Biserică. Iaşiul este cel puţin de două ori pe an capitala României, pe 24 ianuarie şi pe 14 octombrie“, a declarat Victor Ponta în faţa presei.

image

Victor Ponta a făcut o baie de mulţime printre pelerinii de la Iaşi. FOTO Mediafax

Şi Elena Udrea, Ecaterina Andronescu, Liviu Dragnea, Daniel Chiţoiu, Ilie Sârbu, Varujan Vosganian sau Cristian Adomniţei au urcat pe scenă la slujbă, lângă soborul de preoţi. „Mă rog şi eu pentru familia mea, pentru oameni, pentru toţi românii“, a spus Elena Udrea, care a ţinut să-i înţepe pe liderii de la putere, spunând că ea nu se va închina la moaşte, după ce a aflat că mulţi colegi de la Guvern au sărit rândul.

Printre politicienii cu aceeaşi strategie s-a numărat şi Relu Fenechiu, care a declarat în urmă cu câteva zile că „evită în ultima perioadă să stea pe scene de acest tip“.

Liderul PNL n-a urcat pe scenă alături de şefii USL, ci a rămas în mulţime. La Iaşi n-au venit preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi nici Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fost Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Recomandări pe aceeaşi temă

VIDEO Adevărul Live. De ce este biserica blamată pentru înghesuiala de la racla cu moaştele Sfintei Parascheva?

VIDEO Coada pelerinilor la moaşte, văzută din elicopter. Şirul de oameni se întinde pe şapte străzi şi pe cinci kilometri

100.000 de oameni au trecut prin faţa raclei cu moaşte la Iaşi. Coada se întinde pe trei kilometri

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite