FOTO VIDEO Forţa brută impresionantă a unei maşini de raliu. Cum sapă o groapă de 20 de centimetri în macadam
0Campionatul Naţional de Raliuri al României a devenit o competiţie extrem de puternică în ultimii ani, în care concurează maşini pregătite special, de ultimă generaţie, a căror preţ ajunge la 180.000 de euro.
Vizionarea pe viu a unei probe de raliu poate fi o experienţă neaşteptat de intensă. Dacă nu pleci de la ideea preconcepută că-s "doar nişte maşini care trec repede pe lângă tine. Ce-i aşa interesant?", poţi afla că forţa brută emanată de o maşină de raliu este cu mult mai impresionantă decât ar putea apărea la televizor.
Mai trebuie să fii dispus să te acoperi într-un strat dens de praf timp de două-trei ore şi să-ţi rişti "sculele" de filmat sau fotografiat din cauza pietrele aruncate de sub maşini cu o viteză fantastică. De altfel, sunt riscuri asumate, pe care organizatorii au grijă să ţi le împrospăteze periodic în memorie.
La Iaşi, raliul se desfăşoară pe macadam, pe drumuri forestiere trasate prin păduri, pe porţiuni drepte extrem de lungi, pe care se ating constant viteze de 180-200 de kilometri la oră. Urmează frânări violente, care dislocă kilograme de pietre şi nisip, aruncate în toate direcţiile pe distanţe de 10-20 de metri.
Toţi piloţii care participă în campionatul României o spun, şi arată extrem de sinceri, că este cea mai frumoasă (dintre cele şapte) etapă a sezonului. S-a desfăşurat în perioada 4-6 septembrie şi a avut unul dintre cele mai tensionate finaluri din ultimii ani. De altfel, Raliul Iaşului este cel în care actualul premier Victor Ponta, copilot al lui Edwin Keleti, s-a răsturnat în 2010.
Gergo Szabo, la startul probei de shakedown la Raliul Iaşului
În campionatul României au apărut în ultimii ani maşini extrem de puternice, graţie unor bugete de competiţie din ce în ce mai mari. Ar fi vorba despre două autoturisme Ford Fiesta R5, produse de divizia sport a celebrului concern automobilistic, a căror preţ de catalog este 180.000 de euro. Una este deţinută de pilotul român Edwin Keleti, iar cealaltă de italianul Marco Tempestini.
Puteţi viziona AICI o galerie foto consistentă.
Pilotul Marco Tempestini sapă o "groapă" în macadam
Chiar dacă teoretic uşor inferioare, trei maşini Subaru Impreza N14 au dominat Raliul Iaşului până spre final. Una a fost condusă de francezul François Delecour, alta de către finlandezul Tapio Laukkanen, iar a treia de către românul Bogdan Marişca. Toţi trei au avut probleme mari spre final şi, fie au căzut în clasament, fie au abandonat.
La fel de performante sunt şi Škoda Fabia S2000, condusă de experimentatul pilot român Dan Gîrtofan, sau Peugeot 207 S2000, condusă de italianul Simone Tempestini. Au preţuri care se situează valoric în jurul a 100.000 de euro. Cu toate pot produce între 260 şi 290 de cai putere şi sunt folosite în campionatele puternice din lume. În plus, sunt mai multe maşini Mitsubishi Lancer Evo X, maşini, de asemenea, de ultimă generaţie.
Francois Delecour pe o porţiune de maximă viteză la Raliul Iaşului
La Iaşi, raliul din acest an a fost câştigat de Edwin Keleti, urmat la doar cinci secunde distanţă, după 121 de kilometri de probe speciale, de către Dan Gîrtofan.
Campion Naţional en-titre în România este François Delecour, care a câştigat atât în 2012, cât şi în 2013, şi-i mai trebuie un punct în ultima etapă a campionatului, Raliul Harghitei, care se va desfăşura la sfârşitul lunii septembrie.
Francezul, ajuns la 52 de ani, domină autoritar competiţia. A fost vicecampion mondial în 1993 şi este considerat unul dintre cei mai buni piloţi pe asfalt din toate timpurile.