FOTO Preţul incompetenţei unui estetician. Ce daune cere o tânără cu nasul distrus în urma unei operaţii realizate într-un spital de stat

0
0

O tânără operată la nas la Spitalul de Urgenţe din Iaşi a dat în judecată unitatea sanitară şi medicul care a intervenit asupra sa după ce starea sa de sănătate s-a înrăutăţit în urma intervenţiilor. Ieşeanca de 27 de ani spune că a plătit operaţiile însă nu a primit chitanţă.

Cea mai mare instituţie sanitară din Moldova a fost dată în judecată săptămâna trecută de o fostă pacientă, care acuză că a fost operată la nas de trei ori de medicul Radu Budurcă, intervenţiile fiind eşuate. Ieşeanca susţine, potrivit acţiunii sale, că a fost operată în spitalul de stat, deşi nu era asigurată, şi că ar fi achitat medicului Budurcă 1.300 de euro şi 2.500 de lei fără a primi chitanţă.

La final, după cele trei intervenţii chirurgicale, fata a fost diagnosticată de un specialist de la Bucureşti cu deformarea piramidei nazale şi îngroşarea „în mod excesiv a mucoasei nazale”.

Pentru suferinţa sa, Claudia B. cere despăgubiri de 300.000 de lei, din care 270.000 de lei daune morale şi 30.000 de lei daune materiale. Pe lângă Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde a avut loc operaţia, ieşeanca l-a chemat în judecată şi pe medicul Radu Budurcă.

În cazul în care justiţia îi va da dreptate, doctorul ar trebui să achite despăgubirile în solidar cu unitatea spitalicească. În judecată a fost chemată şi Clinica de chirurgie plastică, microchirurgie reconstitutivă şi arsuri.

Trei operaţii eşuate

Potrivit acţiunii depuse de Claudia B., în aprilie 2013 ieşeanca a mers la un medic pentru o intervenţie de septo-rinoplastie. Tânăra şi-a dorit ca, pe lângă corecţia de sept, Claudia să realizeze şi o înfrumuseţare a nasului. A mers mai întâi la Arcadia unde a fost consultată şi îndrumată către medicul Radu Budurcă. „Cu prilejul discuţiei cu domnul dr. Budurca Radu (foto jos), mi s-au făcut poze pentru a avea în evidenţa situaţia mea ca pacient şi am stabilit ca în aproximativ două săptămâni se poate efectua operaţia la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe «Sf Spiridon» Iaşi, preţul acesteia fiind de 1300 euro”, a precizat Claudia B.

image

Ieşeanca mai spune că a fost internată pentru prima dată la spitalul de stat în august 2013, acolo unde i-ar fi înmânat “în plic” cei 1.300 de euro medicului Radu Budurcă.  “Fără a mi se elibera chitanţă”, completează tânăra. După intervenţie, fata a mers la un consult la alt medic şi a constatat că niciuna dintre problemele sale nu fuseseră rezolvate. A urmat astfel o a doua intervenţie chirurgicală la medicul Budurcă, plătită cu 2.500 de lei, susţine Claudia B.

“După a doua operaţie, simptomele s-au acutizat iar aspectul feţei s-a înrăutăţit şi mai mult. Astfel, se putea observa după scoaterea atelei ca în partea dreaptă nara era foarte vizibil afectată, se putea observa cicatricea din vârful nasului”, completează ieşeanca. În urma unui nou consult, menţionează tânăra în acţiunea ajunsă pe masa judecătorilor, medicul Budurcă i-a recomandat o a treia operaţie. Aceasta a avut loc în iunie 2014 în urma căreia, spune ieşeanca, starea sa s-ar fi înrăutăţit. “Am mai purtat o discuţie cu domnul dr. Budurcă care mi-a recomandat o a patra operaţie în luna octombrie. Fiind dezamăgită de această recomandare am decis că este cazul să consult şi alţi medici specialişti”, precizează Claudia B.

Ce au descoperit alţi esteticieni

Ieşeanca a mers ulterior la alţi medici specialişti, renumiţi în ţară, pentru a afla ce mai poate fi reparat în urma stricăciunilor făcute de medicul Budurcă. Medicul estetician Constantin Stan a diagnosticat-o cu dismorfism rino-septal terţiar recomandându-i o ronstrucţie septo-nazală. Ulterior acestui diagnostic, fata spune că s-a demoralizat şi a fost nevoită să consulte un psiholog.

În luna noiembrie, Claudia B. a mers la medicul Kasem Abu Bakr, din Bucureşti, renumit în Capitală pentru realizarea mai multor operaţii estetice asupra unor vedete din showbiz. Potrivit raportului de constatare medicală, esteticianul din Bucureşti a diagnosticat-o pe Claudia cu “deformare a piramidei nazale la nivelul bazei şi a vârfului nazal”, precum şi cu “îngroşarea în mod excesiv a mucoasei nazale atât pe pereţii laterali şi afectarea cornetelor nazale, cât şi pe peretele septal cu grad de deviaţie şi deformare septală considerabil, ceea ce duce la o afectare şi îngreunare a funcţiei respiratorii şi mai ales inspiratorii a pacientului.” Şi medicul Bakr a recomandat o reconstrucţie nazală, costul intervenţiei fiind estimat la 3.500 de euro.

“Niciodată în viaţa mea nu m-am gândit ca o simplă intervenţie chirurgicală care ar fi trebuit să îmi schimbe viaţa într-un mod pozitiv se va transforma într-un coşmar care mă va duce în pragul depresiei, să mă facă să mă izolez de ceilalţi, să mă facă să îmi fie frică să mai am un partener ca orice tânără la vârstă de 25 de ani, să nu mai fiu optimistă în realizarea planurilor mele de viitor. Trăim într-un secol în care esteticul contează şi eşti catalogat în funcţie de acest lucru”, a încheiat tânăra Claudia B., în acţiunea sa.

Varianta celor incriminaţi

Claudia B. a înaintat o sesizare conducerii Spitalul “Sfântul Spiridon”, precum şi Colegiului Medicilor din România. Ioan Bîrliba, managerul unităţii spitaliceşti, a declarat ieri reporterului “Adevărul” că ancheta în acest caz este instrumentată de o comisie de etică stabilită în cadrul instituţiei. “Este o acţiune în timp iar comisia este în curs de deliberare. Noi nu am fost notificaţi despre acţiunea în instanţă depusă de pacientă. După ce vom fi notificaţi, vom prezenta rezultatele acestei anchete şi ne vom supune legislaţiei în vigoare, fie că va fi vorba de achitarea unor daune fie că va fi vorba de sancţionarea medicului vizat”, a spus Bîrliba. Acesta a menţionat că a solicitat în acest caz un punct de vedere şi de la Colegiul Medicilor însă că nu a primit până în prezent un răspuns de la această instituţie. Reporterul “Adevărul” a luat legătura în cursul zilei de ieri şi cu medicul Radu Budurcă însă acesta a refuzat să comenteze acţiunea fostei sale paciente.

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite