Dosarul achiziţiei spitalului modular de la Leţcani, preluat oficial de DNA. Acuzaţii de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Leţcani FOTO Arhivă
Spitalul din Leţcani FOTO Arhivă

Ancheta penală deschisă la Iaşi în legătură cu modul în care a fost achiziţionat spitalul modular de la Leţcani a fost preluată de DNA, structura centrală, potrivit surselor juridice.

Dosarul a fost trimis la Bucureşti cu tot cu documentele primite de anchetatorii ieşeni de la consiliile judeţene Neamţ şi Iaşi, cele care au finanţat achiziţia. Acesta a fost reunit cu un alt dosar, ce vizează presupuse fapte de trafic de influenţă, şi care se află sub lupa DNA încă din vară.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a deschis în august un dosar penal pentru abuz în serviciu în care a început investigaţii cu privire la modul în care au fost efectuate licitaţia şi achiziţia spitalului modular de la Leţcani. 

În cadrul acelui dosar, deschis de anchetatorii ieşeni ca urmare a unei sesizări din presă, poliţistul de caz a solicitat de la consiliile judeţene Neamţ şi Iaşi, dar şi de la Asociaţia Euronest, sub umbrela căreia s-a achiziţionat spitalul, mai multe documente.

Concret, a fost vorba de documentaţia aferentă atribuirii contractului privind obiectivul Spitalul modular Leţcani (modalitate de atribuire, oferte iniţiale şi finale) precum şi documentaţia aferentă achiziţiei efective, recepţiei şi punerii în funcţiune (contract, facturi, documente de plată, documente în baza cărora s-a efectuat recepţia, packing list pentru fiecare container în parte, aviz de funcţionare).

Dosarul 8441/P/2020 al Parchetului ieşean a fost reunit cu un alt dosar, care se afla în lucrul DNA Bucureşti încă din vară, şi în care se fac cercetări cu privire la presupuse fapte de trafic de influenţă.

Acel dosar a fost deschis ca urmare a unei plângeri potrivit căreia persoane necunoscute ar fi mers în Turcia, în perioada anterioară achiziţiei spitalului modular, şi ar fi comis fapte de trafic de influenţă. Concret, acele persoane ar fi pretins că reprezintă Asociaţia Euronest şi ar fi cerut mită.

Ancheta deschisă la Iaşi primise încadrarea juridică de abuz în serviciu, iar cercetările sunt in rem. Se investighează exclusiv modul de licitaţie şi atribuire a contractului. Nereguli în cadrul licitaţiei şi atribuirii contractului pentru construirea spitalului modular de la Leţcani sunt invocate inclusiv într-un raport al Curţii de Conturi, din vară. Atunci, ADI Euronest, care a fost beneficiarul direct al investiţiei, a primit o amendă de 60.000 de lei.

„Nu există elaborată o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune - nu s-a prezentat dovada elaborării şi supunerii spre aprobarea autorităţii deliberative a judeţului, a unui program/plan de implementare a investiţiei, în baza unui studiu care să cuprindă informaţiile necesare şi obligatorii cu privire la realizarea obiectivului, precum: descrierea investiţiei, date tehnice, durata de realizare, grafic de execuţie, costuri/valoare estimative, posibili furnizori identificaţi, modalitatea de livrare/instalare, dotări aparatură de specialitate, echipamente etc”, se precizează în raport, contestat de reprezentanţii asociaţiei.

Vă recomandăm şi:

Dosarul şpăgilor de milioane de euro de la Permise. Examene fraudate cu aparatură de spionaj STENOGRAME

Adrian Ionel, fost director Unifarm, pus sub control judiciar într-un nou dosar, în care este acuzat de abuz în serviciu

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite