Discriminare în medicina ieşeană: moaşele licenţiate, date la o parte de medicii rezidenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moaşele de la Maternitatea „Cuza Vodă" din Iaşi susţin că, deşi au diplomă de studii superioare, medicii rezidenţi nu le permit să asiste la naşteri. Angajatele susţin că au plătit bani grei pe taxele de facultate degeaba. Conducerea unităţii medicale recunoaşte că există un conflict între moaşe şi medicii rezidenţi.

Moaşele care lucrează la cea mai mare maternitate din Moldova se simt discriminate de medicii rezidenţi şi susţin că nu sunt lăsate să-şi facă meseria.

„Moaşa trebuie privită ca o adevărată profesionistă pentru că ea are nivelul de pregătire ca un student de la medicină. Există un veşnic conflict între medici şi moaşe. Nu suntem lăsate să asistăm în sala de naşteri. Moaşele bineînţeles că sunt deranjate pentru că s-au pregătit pentru a asista la naşterere şi spun: «La ce bun că m-am pregătit dacă nu pot să intru în sala de naşteri?»", spune Maria Bolotă, şefa moaşelor de la Maternitatea „Cuza Vodă" Iaşi.

image

Maria Bolotă, şefa moaşelor

„Ne lasă să asistăm la câte-o ţigancă, în rest nu ni se permite accesul"

Angajatele sunt mâhnite că, deşi au urmat cursuri la specializarea Moaşe din cadrul Universităţii Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" pentru a obţine diplome universitare, medicii nu le recunosc competenţele.

Este cazul Mariei Găinuţă (49 de ani), studentă în anul III la specializarea Moaşe de la UMFşi asistentă de obstetrică de 30 de ani. Femeia este supărată că deşi plăteşte o taxă de 4.000 de lei pe an la facultate pentru a se speciliza medicii rezidenţi o tratează ca şi cum ar fi inferioară.

„Nu prea asistăm la naşteri pentru că sunt rezidenţi. Eu înţeleg că ei trebuie să înveţe, dar şi noi ne-am pregătit pentru a asista la naşteri şi nu suntem lăsate să ne facem meseria. Plătim o grămadă degeaba".

De aceeaşi părereă este şi moaşa Consuela Cotârlici. „Medicii intră peste noi, ne spun că de la travaliu încolo se ocupă ei“, spune moaşa. Laura Costăchescu, o altă moaşă, spune că medicii le selectează pacientele care le sunt încredinţate. „Pe noi ne lasă să asistăm la câte-o ţigancă, în rest nu ni se permite accesul în sala de naşteri", spune Laura Costăchescu.

Conducerea matenităţii recunoaşte că există o tensiune între moaşe şi medicii rezidenţi şi susţin că fac eforturi ca moaşa să-şi recapete poziţia.

„Adevărul cred că este undeva la mijloc. Îniante de anii '90 moaşa avea un rol important în urmărirea evoluţiei sarcinii şi trebuie să recunosc că atunci erau mai puţine complicaţii ca acum. Există un oarecare conflict între moaşe şi medicii rezidenţi şi susţin că locul moaşei este în sala de operaţii. Sperăm ca moaşa să-şi recapete poziţia“, spune doctorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă“ Iaşi.

50 de moaşe cu diplomă de UMF

2007: 21 de absolvenţi

2008: 15 absolvenţi

2009: 13 absolvenţi

2010: 10 absolvenţi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite