De ce sunt agresivi adolescenţii români. Medic specialist: „Cei agresaţi dezvoltă simptome de depresie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comunicarea dintre adulţi şi copii, dar şi intervenţia la timp a specialiştilor, poate fi cheia succesului în rezolvarea problemelor care pot duce la agresivitate între copii şi adolescenţi.

Adolescenţii şi copiii din România intră din ce în ce mai des în conflict în ultimii ani, iar cazurile care apar o dată la câteva zile în mass media nu pot fi trecute cu vederea de către specialişti. 

Deşi societatea se află într-un progres continuu, agresivitatea în rândul copiilor este tot mai mare, spun medicii psihiatri. 

„Fie că este vorba de violenţa fizică, verbală, sexuală sau abuz emoţional faţă de tineri de diferite vârste, este foarte important să identificăm cauzele ce au dus la astfel de comportamente. 

Traumele copilăriei, fie ele de ataşament, fizice sau sexuale, emoţionale sau de altă natură, influenţează în sens negativ dezvoltarea psihică a copilului şi adolescentului, care-şi formează „mantia de protecţie contra răului” şi reacţionează faţă de sine şi de ceilalţi din jurul său prin diferite comportamente dezvoltate reactiv la traumă. 

Astfel, fie că devine agresor, victimă sau martor la abuz sau violenţă, sănătatea psihică a copilului este afectată, mergând chiar până la instalarea unor tulburări psihice cu repercusiuni în perioada de adult”, a declarat, pentru Adevărul, dr. Raluca Prepeliţă, medic psihiatru în cadrul Institutului „Socola” din Iaşi. 


Raluca Prepeliţă, medic psihiatru / FOTO: Institutul „Socola” din Iaşi

Raluca

Traumele la vârste fragede influenţează comportamentul în adolescenţă

Părăsirea copilului de către părinţi la vârste fragede, violenţa fizică şi verbală din familie, abuzul sexual, consumul de alcool şi droguri, comportamentul detaşat al părinţilor faţă de copil, abandonul copilului în locaţii nefamiliare sunt doar câteva exemple de traume ce pot influenţa dezvoltarea ulterioară a individului. Copiii „învaţă” din aceste experienţe trăite cum să se comporte în afara mediului traumatizant. 

Agresorii îşi vor căuta victima agresiunii printre copiii pe care-i consideră slabi, izolaţi, vulnerabili, fără apărare, şi vor acţiona aşa cum au învăţat în mediul unde trăiesc - prin violenţă fizică, verbală, limbaj trivial, comportament dezinhibat, abuz emoţional.

„Cei agresaţi vor dezvolta simptome psihice din spectrul anxietăţii şi depresiei, cu izolare socială, tulburări de somn şi alimentaţie, sentimente de devalorizare, stimă de sine scăzută, tulburări de concentrare a atenţiei, cu performanţe şcolare în scădere, absenteism şcolar şi chiar dependenţe de alcool şi droguri, simptome ce se agravează dacă nu sunt tratate şi care pot merge până la ideaţie şi tentativă suicidară”, mai spune medicul ieşean. 

Comunicarea dintre adulţi şi copii poate fi cheia succesului

Având în vedere perioada de cristalizare a personalităţii până la perioada de adult, este foarte importantă intervenţia specialiştilor în sănătate mintală în evaluare şi tratament. Atât părinţii, cât şi profesorii şi consilierii şcolari ar trebui să fie atenţi la modificarea comportamentului copilului faţă de o perioadă anterioară, să stimuleze copilul pe partea de comunicare privind diversele situaţii traumatizante, să observe evoluţia acestuia, să-i crească stima şi încrederea în sine şi să-i ofere sprijinul în rezolvarea oricăror situaţii relatate de către copil.

„Sunt copii şi adolescenţi care ajung în serviciile de sănătate mintală pentru tratament, fie psihoterapeutic sau chiar medicamentos, pentru simptome psihice apărute în urma experienţelor negative trăite, unii dintre aceştia necesitând tratament de specialitate de lungă durată. Ca adulţi, este necesar pentru sănătatea psihică a copilului să încercăm să stabilim o punte de comunicare între noi şi copil, care să-i „întărească” încrederea că are un sprijin necondiţionat în momentul întâmpinării unor dificultăţi în viaţa cotidiană”, a mai completat medicul Raluca Prepeliţă. 

Fiecare perioadă în creşterea şi dezvoltarea individului are „magia” sa, astfel că şi adulţii pot învăţa să-şi rezolve traumele pentru a putea fi fericiţi, încrezători şi cu un psihic echilibrat, mai spun specialiştii.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Controversatul medic ortoped Gheorghe Burnei vrea să-şi opereze nepotul fără acordul mamei: „Trebuie să îmi salvez copilul singură” FOTO VIDEO

O celebră fabrică din România va fi redeschisă de un grup italian. „Va fi cea mai mare şi cea mai modernă din lume”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite