Un psiholog explică înclinaţia spre vandalism a unor oameni. Cum au fost distruse autobuze de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunurile companiei de transport public în comun din Siibiu - Tursib - distruse de-a lungul timpului Foto colaj
Bunurile companiei de transport public în comun din Siibiu - Tursib - distruse de-a lungul timpului Foto colaj

Şeful Colegiului Psihologilor Vâlcea, expertul Adrian Sandu, a vorbit pentru „Adevărul” despre impulsul de necontrolat al omului de a distruge tocmai lucrurile după care tânjeşte, cum ar fi transportul în comun modern, util şi civilizat.

Ultima ţintă a unor astfel de oameni înclinaţi spre vandalizarea unor bunuri comune au reprezentat-o autobuzele ecologice din Sibiu, recent achiziţionate de către compania de transport public în comun, cu peste 15 milioane de euro. 

GALERIE FOTO CU BUNURI ALE COMPANIEI TURSIB DE TRANSPORT PUBLIC DIN SIBIU, VANDALIZATE

La nici trei zile de la punerea în funcţiune, unul dintre ele a fost mâzgălit în interior cu un fel de grafitti, motiv pentru care oficialii Tursib s-au văzut nevoiţi să facă apel la pasageri, în speranţa că în acest mod făptaşii vor fi marginalizaţi şi apoi daţi pe mâna justiţiei, dar la prinderea acestora vor contribui şi imaginile obţinute graţie sistemul de supraveghere video cu care sunt dotate.

Tineri care asistă la violenţă domestică 

„Majoritatea actelor de agresiune asupra lucrurilor indică o frustrare a agresorului sau o tendinţă de a epata, în faţa grupului de referinţă - prieteni, colegi de şcoală. Agresivitatea asupra obiectelor, în cazul de faţă vandalizarea maşinilor, autobuzelor, apare şi pe fondul unor frustrări din familie sau din mediul şcolar. Astfel de comportamente decompensatorii sunt frecvente la tinerii care asistă la violenţă domestică - conflictualitate / agresivitate verbală sau fizică între părinţi, devalorizare socială etc., specifice, conform studiilor, celor care provin din familii dezorganizate”, explică psihologul Adrian Sandu.

Psiholog expert Adrian Sandu - şeful Colegiului Psihologilor Vâlcea Foto Arhiva personală

Psih. expert Adrian Sandu, preşedintele Colegiului Psihologilor Vâlcea, Foto Arhiva personală

Potrivit sursei citate, la vârsta adolescenţei apare aşa-numita criză de originalitate sau de personalitate, când tinerii caută modele. „Dacă aceste modele nu sunt identificate în familie, din diverse motive, atunci sunt căutate în exterior. De cele mai multe ori, comportamentele negative sunt cele care impactează cel mai mult”, mai spune psihologul.

Când apare agresivitatea împotriva obiectelor

Când vine vorba despre agresivitate asupra obiectelor se întâlnesc două cazuri: „În primul caz, vorbim despre un copil interiorizat, devalorizat acasă şi la şcoală care, din dorinţa de a epata şi a fi valorizat de grup, recurge la astfel de comportamente, iar în al doilea caz despre un copil marginalizat de grupul şcolar, inadaptat social, care manifestă dorinţa de a fi integrat în cadrul grupului şi atunci încearcă să facă lucrul acesta tot printr-un comportament epatant, de genul - fac ceva negativ pentru ca grupul să mă accepte şi să mă valorizeze”, mai atrage atenţia psiholog clinician principal Adrian Sandu. 

Specialistul aminteşte că teoria hormonală a agresivităţii susţine că existenţa în exces a adrenalinei şi testosteronului conduce la comportamente agresive, iar frustrarea se numără printre cauzele psihologice şi psihiatrice ale agresivităţii.

Autobuze şi zeci de staţii, ţinta vandalilor

Episodul din luna mai, de la Sibiu, nu este unul singular. De ani de zile, bunurile companiei Tursib sunt ţinta vandalilor. În ultima ispravă, autobuzul Mercedes Benz, unul dintre cele 40 achiziţionate pentru flota de transport, nici nu apucase să-şi facă rodajul. Acestea reprezintă cele mai moderne autobuze care au circulat până acum în Sibiu, atât din punct de vedere al combustibilului utilizat, cât şi al consumului, dotărilor şi facilităţilor pentru călători. Şi nu este prima dată când un autobuz este vandalizat.

Şi în trecut, au mai existat autobuze nou achiziţionate care la nici o lună de folosinţă aveau tapiţeriile de la scaune tăiate sau pătate, mânerele de susţinere rupte etc.. La finele anului trecut, un bărbat a spart un panou de informare dintr-o staţie de autobuz cu o bâtă, iar în urmă cu trei ani, la fel s-a procedat cu geamurile a nu mai puţin de 40 de staţii de autobuz din Sibiu făcute ţăndări.

În 2020, în timpul mersului, şoferul unui autobuz s-a trezit cu geamul din stânga spart de un grup care a aruncat cu pietre. Iar exemplele de acest gen pot continua.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Scuza companiei pentru accidentul cu o bătrână prinsă între uşile unui autobuz: „Acest tip mai vechi nu este dotat cu senzori de protecţie”

Scandal la Sibiu din pricina transportului în comun. Primăriţa Astrid Fodor scoate PNL şi USR din acţionariatul firmei

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite