De ce este micul dejun considerat masa cea mai importantă a zilei. Fibrele şi legumele consumate dimineaţa asigură energie şi putere de concentrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei pentru că asigură energia necesară pe parcursul acesteia. În plus, alimentele servite la micul dejun garantează rezultate bune la activităţile din prima parte a zilei.

Micul dejun este considerat masa cea mai importantă de pe parcursul zilei, întrucât creşte puterea de concentrare, aduce energia necesară activităţilor de pe parcursul zilei şi pentru că contribuie la menţinere greutăţii corporale.

Un mic dejun sănătos, bogat în vitamine şi săruri minerale oferă energia necesară întregii zile şi menţine un nivel constant al glicemiei, ceea ce ţine sub control apetitul până la prânz. Potrivit nutriţioniştilor, un mic dejun sănătos protejează organismul de obezitate, hipertensiune sau diabet.

Micul dejun trebuie să conţină grăsimi sănătoase, proteine şi carbohidraţi complecşi. De la masa de dimineaţă nu trebuie să lipsească fulgii de ovăz, fructele, carnea slabă, oul, lactatele cu conţinut scăzut în grăsimi, miez de nucă sau avocado.

„Studiile de specialitate au arătat că micul dejun contribuie la stimularea şi accelerarea metabolismului, creşte aportul de nutrienţi şi contribuie la prevenirea senzaţiei de foame. Mai mult, cantitatea de fibre, minerale şi vitamine fiind mai ridicată, s-a observat inclusiv o îmbunătăţire a nivelului de concentrare la persoanele care iau micul dejun, spre deosebire de cele care sar peste această masă. Pe de altă parte, micul-dejun încurajează arderea de calorii şi contribuie la menţinerea greutăţii”, a arătat profesorul Marin Burlea, medic primar pediatru, supraspecializat în gastroneterologie.


Un adult sănătos, care nu are indicat un anumit regim alimentar, poate consuma la mic dejun lapte degresat sau un iaurt, pâine prăjită sau cereale, o felie de şuncă sau un ou şi un fruct proaspăt. Un copil mai mic de 12 ani poate să consume dimineaţa tartine cu unt şi dulceaţă, lapte nedegresat cu cereale, ouă, carne macră, legume, suc de fructe sau fructe întregi, precum banane, mere sau portocale.

Specialiştii recomandă ca jumătate din alimentele consumate la micul dejun să fie fructe sau legume. Mai mult, nutriţioniştii recomandă şi alegerea fructelor de pădure, bogate în fibre şi antioxidanţi. De la masa de dimineaţă, potrivit specialiştilor trebuie să lipsească mezelurile, băuturile carbogazoase, chipsurile sau cafeaua în exces.

Citeşte şi:

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite