Daniel Buzdugan, către primarul Nichita în scandalul arborilor masacraţi la Iaşi: „Au mai fost unii, în trecut, care considerau că statul sunt ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Buzdugan, Simona Gherghe, Silviu Andrei şi Oana Turcu, ieşeni la origini, în platoul emisiunii "Acces direct" FOTO jurnalvirtual.ro
Daniel Buzdugan, Simona Gherghe, Silviu Andrei şi Oana Turcu, ieşeni la origini, în platoul emisiunii "Acces direct" FOTO jurnalvirtual.ro

Municipalitatea din Iaşi a lansat joi, 22 mai, o scrisoare deschisă adresată Simonei Gherghe şi lui Daniel Buzdugan, jurnaliştii de origine ieşeană care au protestat public în ultimele zile faţă de tentativa de masacru ecologic din Copou. În replică, Daniel Buzdugan a publicat o scrisoare deschisă pe pagina personală de Facebook.

Comunicatul semnat de primarul Gheorghe Nichita se doreşte o abordare de tip sentimental-dojenitoare către cele două vedete media, care şi-ar denigra oraşul şi comunitatea în care s-au format ca profesionişti.

În acelaşi timp, edilul din Iaşi încearcă din nou să acrediteze ideea că, în spatele revoltei de anvergură naţională, s-ar ascunde interesele adversarilor politici. "Cu atât mai surprinzător a fost pentru mine să aflu, din presă, despre unele acuzaţii la adresa Oraşului si comunităţii în care v-aţi format ca profesionişti. Înţeleg că este campanie electorală şi unele subiecte sunt preluate atât de canale media, cât şi de formatori de opinie şi partide politice, cu un interes vădit", se arată în comunicatul primăriei.

Cei de la primărie susţin că ar fi fost plantaţi în jur de 10.000 de copaci în Iaşi în intervalul 2013-2014.

"Vă aştept la Iaşi cu aceeaşi căldură ca de fiecare dată. Vă invit la o plimbare în tihnă, în Parcul Expoziţiei, în Parcul Copou sau în Grădina Botanică, prin muzeele şi lăcaşurile de cult de care noi, aici, avem grijă în fiecare zi. Poate şi la Palas, un proiect realizat în parteneriat cu municipalitatea ieşeană, de care am văzut că sunteţi foarte mândri", mai scrie în scrisoare deschisă, care poate fi citită integral pe pagina de Facebook a Primăriei Iaşi.

Cifrele precise prezentate de municipalitate privind plantările nu sunt dublate de exemple concrete şi nu răspund întrebării esenţiale: de ce au fost marcaţi pentru tăiere peste 500 de arbori, majoritatea sănătoşi, în parcurile din Copou. Varianta înaintată în grabă de municipalitate, potrivit căreia ar fi fost însemnaţi pentru examinare, a fost desfiinţată de inginerii silvicultori.

În plus, specialişti ieşeni de renume internaţional din Iaşi au semnalat, fără a fi luaţi în considerare de către şefii Primăriei Iaşi, că problema cea mai gravă la Iaşi, care datează de ani de zile, este îngrijirea dezastruoasă a fondului arboricol din oraş. Din acest motiv, anual sunt tăiaţi la Iaşi peste 800 de copaci, cifră considerată astronomică de către "părintele" Grădinii Botanice din Iaşi, profesorul Mandache Leocov.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă modul barbar în care au fost toaletaţi în această primăvară zeci de copaci în zona CUG, la periferia oraşului. Fotografia de mai jos a fost surprinsă în aprilie 2014 şi publicată pe pagina de Facebook a grupului de iniţiativă civică "Iaşul iubeşte teii".

arbori macelariti

Mai mult, în acelaşi interval cu marcarea arborilor din Copou, mai mulţi cetăţeni din cartierul Tătăraşi, o altă zonă verde de o frumuseţe rarisimă din Iaşi, au semnalat că zeci de copaci au fost marcaţi similar, pentru tăiere. Tot în Tătăraşi sute de copaci s-au uscat complet în ultimii ani din cauza toaletării necorespunzătoare.

iasi.adevarul.ro, alături de alte canale media locale, a prezentat în mod repetat problemele grave existente la nivelul Primăriei Iaşi în privinţa spaţiului verde din oraş. Deficienţele au început să iasă la iveală imediat după ce municipalitatea a ras, în februarie 2013, peste 70 de tei sănătoşi de pe principalul bulevard al Iaşiului, Ştefan cel Mare.

La vremea respectivă, primarul Nichita a declarat cu subiect şi predicat că arborii sunt uscaţi şi că vor fi înlocuiţi tot cu tei. În ciuda promisiunii, în loc au fost plantaţi salcâmi japonezi, o specie de arbore pitic.

În urmă cu două zile, edilul Iaşiului a încercat să plaseze întreaga vină a scandalului din Copou pe umerii Luminiţei Sălceanu, şefa de la Spaţii Verzi, pe care doar a ameninţat-o cu demiterea.

În ciuda atitudinii promovate public, de disponibilitate la dialog, şefii Primăriei Iaşi îi tratează în continuare cu dispreţ pe militanţii pentru îmbunătăţirea sistemului de îngrijire a spaţiilor verzi. 

Iată atitudinea viceprimarului Chirica faţă de unul dintre specialiştii de renume, dispus să-şi ofere gratuit serviciile: "În cursul zilei de ieri, 20.05.2014, dl. viceprimar Mihai Chirica l-a contactat telefonic pe dl. ing. dr. Ionel Lupu (specialist dendrolog, colaborator al grupului "Iaşul Iubeşte Tei"), pentru o întâlnire consultativă la Primărie, în ziua de 21.O5.2014, ora 11:30.
La ora programată, dl. ing. dr. Lupu a ajuns la Primărie, însa dl. viceprimar Chirica nu era prezent în instituţie.
Menţionăm că este pentru a doua oară când domnului ing. dr. Lupu i se solicită o întâlnire la Primărie, la o ora precizată, fără ca această invitaţie să fie onorată de administraţie. Găsim cu totul neprofesionistă această atitudine a autoritătii publice, cu atât mai mult cu cât Primarul Gheorghe Nichita declara recent că este interesat de opinia specialiştilor independenţi în subiecte legate de gestionarea spaţiilor verzi locale", se arată într-un comunicat al celor de la "Iaşul iubeşte teii".

Ieşeanul Daniel Buzdugan răspunde cu fermitate acuzaţiilor voalate de lipsă de patriotism local formulate de primar. "Înţelegem că cea mai bună apărare este atacul, dar nu credem că este corect să vă îndreptaţi împotriva oamenilor care protestează şi îşi manifestă revolta, faţă de o acţiune planificată de municipalitate, pe care şi noi ca şi ei o considerăm un act criminal (...) Au mai fost unii, în trecut, care considerau că statul sunt ei, dar nu credem că trebuie să vă raportaţi pozitiv la astfel de exemple ale istoriei. Oraşul, domnule primar, nu sunteţi dumneavoastră, nici angajatii Primăriei, ci OAMENII pe care trebuie să îi ascultaţi şi de care trebuie să ţineţi cont. Inclusiv teii sunt parte din fiinţa orasului, iar dumneavoastră, în calitate de primar, dar şi angajaţii Primăriei, trebuie să îi protejaţi", scrie Daniel Buzdugan pe Facebook. Răspunsul integral îl puteţi lectura pe contul jurnalistului ieşean.

Mai puteţi citi:

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite