Crucea de Bobotează de la Iaşi este realizată de opt ani din ramuri de brad. Care este motivul

0
Publicat:

Tradiţia spune că această cruce ar trebuie să fie construită din gheaţă, dar la Iaşi nu este zăpadă. Sunt opt ani consecutivi de când nu a mai fost cruce din gheaţă la Slujba de Bobotează. 

Sursa foto: Doxologia
Sursa foto: Doxologia

Crucea pentru slujba de Bobotează de la Iaşi este realizat, și în acest an, din ramuri de brad. Tradiţia spune că această cruce ar trebuie să fie construită din gheaţă, dar la Iaşi nu este zăpadă.

Potrivit tradiției, această cruce ar trebuie să fie făcută din gheaţă, dar la Iaşi nu este zăpadă şi sunt temperaturi pozitive chiar şi noaptea. Sunt opt ani consecutivi de când la Iaşi nu a mai fost cruce din gheaţă la Slujba de Bobotează. Un angajat al Mitropoliei, care se ocupă în fiecare an de realizarea acesteia, spune că, din 1996, doar de cinci ori s-a reuşit păstrarea tradiţiei.

Crucea este realizată din ramuri de brad aduse din județul Neamț și împletite pe un cadru metalic de trei metri înălțime și doi metri jumătate lățime. 

Crucile de gheață, o tradiție iubită la români

Crucea de Bobotează din gheață are o semnificație spirituală profundă. Pentru credincioși, crucea din gheață semnifică puritate și curățenie sufletească, dar și tărie.

Oricât de aspre ar fi vremurile și încercările vieții, credința trebuie să fie puternică așa cum gerul ține în picioarele crucile din gheață pe timpul slujbei de Bobotează. Dacă vremea este geroasă, crucile rămân în picioare lângă biserici, până se topesc.

Ele sunt stropite cu agheasmă și amintesc oamenilor de minunea botezului care se făcea în vremurile vechi numai în apele curgătoare, așa cum l-a botezat Ioan Botezătorul pe Iisus.

În alte țări creștine, sunt sculptați îngeri și icoane din gheață, iar credincioșii tineri și rezistenți se botează afară, în apele înghețate ale unui lac.

10 vase cu apă, a câte 1.000 de litri fiecare 

Anul acesta, slujba de Boboteaza de la Iași va fi oficiată în două locaţii ale Ansamblului Mitropolitan, la altare și ore diferite

40 de voluntari, coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, vor oferi Agheasma Mare credincioșilor. 

Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an au fost pregătite la Catedrală 10 vase cu apă, a câte 1.000 de litri fiecare. Totodată, vor exista şi 5.000 de sticle de câte 0,5 l fiecare pentru a fi oferite credincioşilor de către voluntarii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Totodată, aceeaşi slujbă de sfinţire a apei (Agheasma Mare) se face şi în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheasmă se merge apoi şi se binecuvintează chiliile monahale din incinta Ansamblului Mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente şi va fi oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităţilor, membrilor corului, reprezentanţilor presei şi altor categorii de persoane. Asta conform prevederilor tipiconale. 

Apa sfinţită - Agheasma Mare - se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, când e sărbătorită Odovania praznicului Botezului Domnului, şi se încheie prăznuirea liturgică.

Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinţi, de a tămădui şi de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă", a mai subliniat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite