Creştere semnificativă a transplanturilor de rinichi la Iaşi. Numărul acestor intervenţii aproape s-a dublat faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta s-a realizat un număr mare de transplanturi renale la Iaşi FOTO: Arhivă
Anul acesta s-a realizat un număr mare de transplanturi renale la Iaşi FOTO: Arhivă

Activitatea Centrului de Transplant Renal din Iaşi este tot mai intensă, de la începutul anului până în prezent efetuându-se 22 de astfel de intervenţii. Recordul absolut a fost înregistrat în urmă cu doi ani şi a fost de 24 de transplanturi de rinichi.

Medicii de la Spitalul ‘’Dr. C. I. Parhon’’ din Iaşi, acolo unde funcţionează singurul Centru de Transplant Renal din zona Moldovei, au realizat până în prezent 22 de astfel de intervenţii. Numărul este considerabil mai mare decât în anul precedent, când pe parcursul celor 12 luni s-au efectuat doar 15 transplanturi.

Medicii nefrologi cred că este posibil chiar să se depăşească recordul absolut de transplanturi de rinichi înregistrat în 2014, când s-au realizat 24 de astfel de intervenţii. 

Ultimul transplant de rinichi a avut loc în urmă cu două săptămâni, când un bărbat de 57 de ani din judeţul Suceava, care făcea de doi ani de zile hemodializă a primit şansa la o viaţă normală în urma unei prelevări de organe. Tot atunci la Iaşi s-a realizat şi cel de-al doilea transplant de ficat. 

Medicii spun că încă de la începutul anului au avut parte de o activitate intensă în ceea ce priveşte transplanturile de rinichi. Numai în primul trimestru au realizat 14 intervenţii, echivalentul unui transplant pe săptămână. 

Medicii pun această creştere a intervenţiilor pe seama rudelor aparţinătorilor care acceptă mult mai uşor să-i ajute pe cei aflaţi pe listele de aşteptare a unui transplant.

‘’Este un lucru îmbucurător pentru persoanele care se află pe lista de aşteptare. Transplantul de rinichi schimbă complet în bine viaţa pacienţilor deoarece în perioada în care fac dializă aceştia sunt nevoiţi să vină de trei ori pe săptămţnă la spital pentru tratament, au numeroase restricţii, majoritatea renunţă la serviciu. Un rinichi le îmbunătăţeşte viaţa şi devin din nou oameni normali şi sănătoşi’’, spune doctorul Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului ‘’Dr. C. I. Parhon’’ din Iaşi. 

Mai mult, medicii din Iaşi speră ca în viitorul apropiat ambii rinichi prelevaţi să rămână la Iaşi. Până acum, unul dintre organe era dus la Bucureşti. Specialiştii din Capitala Moldovei susţin că sunt pregătiţi să facă ambele transplanturi la Iaşi. În plus, pe lista centrului de dializă se află 400 de persoane. 

Vă mai recomandăm:

Record de transplanturi renale la Iaşi. Cum s-a ajuns ca în fiecare săptămână să se facă câte o astfel de intervenţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite