Copii internaţi în comă după ce au ajuns piele şi os la spital. Medicul curant: „Erau schelete îmbrăcate în piele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi au fost salvate, în ultimii patru ani, două paciente care erau aproape în comă din cauza malnutriţiei. Adina şi Florentina au fost puse pe picioare în Clinica de Gastroenterologie a unităţii medicale.

Adina cântărea 16 kilograme şi măsura 118 centimetri, în noiembrie 2013, când a fost internată la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”.

Avea 18 ani împliniţi şi arăta ca un copil de şase-şapte ani. Medicii ieşeni care au îngrijit-o spun că tânăra din judeţul Suceava era piele şi os.

Adina se afla într-un stadiu avansat de malnutriţie, nu ştia să meargă sau să mănânce şi vorbea greoi. Arăta aşa din cauză că mama ei, o femeie diagnosticată cu probleme psihice grave, o trata ca pe un bebeluş şi o hrănea numai cu lapte de capră cu zahăr. 

Tânăra este îngrijită acum într-un centru de plasament din Mitocul Dragomirnei, în judeţul Suceava. După mai bine de doi ani de la internarea sa în Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, tânăra a făcut progrese vizibile, recuperatorii.

Potrivit medicilor, acum cântăreşte în jur de 40 de kilograme şi a crescut în înălţime.

„Adina este o fată care a venit la noi într-o stare de denutriţie inimaginabilă. Era un schelet îmbrăcat în piele, fără păr. Părul îi era căzut de pe două treimi din suprafaţa capului şi prezenta diverse tulburări trofice cutanate ale unghiilor, pielii, buzelor. Era aproape în comă. Mai mult, dentiţia îi era complet distrusă şi a fost nevoie de mai multe intervenţii de extracţie. Pacienta ajunsese în starea asta, pentru că mama ei diagnosticată cu o boală psihică gravă nu a respectat tratamentul. În reprezentarea ei mentală, Adina era un sugar, motiv pentru care i-a administrat tot timpul lapte de capră, produs care nu este acoperitor din punct de vedere caloric pentru ce are nevoie un copil în creştere. Fetiţa a fost dată în grija într-un centru de plasament unde sunt condiţii foarte bune. La un moment dat a venit la noi la control şi după două - trei zile a spus că vreau să plece în centru”, a arătat profesorul Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”din Iaşi. 

Flori, fetiţa hrănită cu pufuleţi şi ceai

Florentina a ajuns în aceeaşi clinică a spitalului ieşean în martie 2014. Fetiţa avea patru ani şi era în comă pentru că fusese alimentată până atunci numai cu pufuleţi şi ceai.

Flori, după cum îi spun medicii, provenea dintr-o familie cu cinci copii din judeţul Vaslui. După ce Florentina a fost internată în stare gravă, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Vaslui i-a scos pe ceilalţi minori din familie, iar părinţii au fost decăzuţi din drepturi. 

image

Între timp, pacienta a luat în greutate, în urma unui tratament de recuperare nutriţională care a ajutat-o să scape şi de problemele neurologice cu care ajunsese în spital.

După câteva luni de terapie, Flori a început să meargă, chiar dacă la internare nu putea merge sau sta pe picioarele ei. Medicii care au îngrijit-o spun că lipsa hranei a marcat-o atât de mult, încât după internare micuţa prefera să doarmă cu castronelul de mâncare lângă ea, să aibă şi pentru a doua zi.

„Flori este o fetiţă foarte frumoasă şi foarte inteligentă. Când a venit prima dată în spital, nu vorbea deloc. Ea a ajuns aici cu stare generală extrem de alterată, cu denutriţie incredibilă şi inimaginabilă. Era în comă, cu fenomene de paralizie pe jumătate de corp şi nu speram că o să reuşim s-o redresăm. Abia după jumătate de an a început să pronunţe primele cuvinte. La noi în spital a început să mănânce şi avea un apetit exagerat. Acum e puţin supraponderală, pentru că a rămas cu aceeaşi foame cu care şi-a petrecut primii ani de viaţă“, a arătat profesorul Marin Burlea. 

Florentina se află acum în plasament la un medic rezident din cadrul spitalului, care intenţionează să o adopte. Deocamdată, însă, tatăl natural al fetiţei nu vrea să se semneze actele pentru adopţie. 

Citeşte şi:
 

Fetiţa care a fost hrănită doar cu ceai şi pufuleţi timp de patru ani. A ajuns la spital în comă, pe jumătate paralizată

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite