Conflictul preoţi vs Mitropolia Moldovei, în stand-by: „Noi ţinem la ierarhul nostru şi am cerut un dialog“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este contestat de unii preoţi FOTO Adevărul
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este contestat de unii preoţi FOTO Adevărul

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei n-a adoptat încă o poziţie împotriva grupului de clerici protestatari care vrea să renunţe la pomenirea la slujbe a ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Cu toate că, în mai puţin de patru zile, se împlineşte termenul limită la care autorii scrisorii fac referire atunci când menţionează că vor întrerupe pomenirea ÎPS Teofan la slujbe, potrivit reprezentanţilor MMB, mitropolia încă aşteaptă să primească mai multe voci din teritoriu, pentru avea o viziune de ansamblu asupra neînţelegerilor.

Între timp, reprezentanţii mai multor mănăstiri au anunţat că, monahii care au aderat la textul scrisorii au semnat pentru deschiderea unui dialog pe marginea documentelor aprobate la Sinodul din Creta, nicidecum pentru încetarea pomenirii superiorului canonic.

„Noi ţinem la ierarhul nostru şi am cerut o discuţie, un dialog, în legătură cu acest document. Nu am adoptat o poziţie vehementă de a nu-l mai pomeni la Sfânta Liturghie. Neînţelegerile au plecat de la faptul că unii oameni din mănăstiri şi mireni care nu au studii teologice avansate doresc o poziţie clară documentul adus în discuţie. Ei consideră că textul este confuz şi poate fi uşor interpretabil”, a explicat părintele Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru-Vodă din Neamţ.

Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul mănăstirii, întreruperea pomenii ierarhului locului se poate face numai după ce acesta „se va fi împărtăşit din acelaşi potir cu ereticii”.

Reprezentanţii MMB au explicat că au primit semnale de îngrijorare din teritoriu cu privire la organizarea Sinodului din Creta încă din perioada premergătoare acestuia. „Îngrijorarea lor ar fi că, într-un fel sau altul, nu s-ar recunoaşte că Biserica cea Una pe care o moştenim de 2000 de ani este doar Biserica Ortodoxă, ci că şi celalalte culte ar putea fi tratate ca biserici în sensul deplin al cuvântului, nu doar ca denumire, ca şi cum Adevărul ar fi împărţit între diferite confesiuni”, a precizat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al MMB.

Potrivit preotului, în textul documentului care a provocat nelinişte, „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“, se precizează foarte clar că Biserica Ortodoxă este Biserica cea una, sfântă, sobornicească şi apostolică. „Faptul că se acceptă că anumite culte au în denumirea istorică cuvântul biserică, cum este cea romano-catolică, de exemplu, înseamnă recunoaşterea unei realităţi, că ele se autointitulează aşa. Asta nu înseamnă că Biserica cea Una o considerăm ca fiind împărţită”, a mai arătat Sturzu.

Potrivit autorilor documentului numit „Scrisoare deschisă cătrei arhiereii care au semnat în Creta, Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei” acesta ar fi semnat de peste 4.500 de clerici şi credincioşi.

Citeşte şi:

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite