Conceptul „zero calorii“, fără acoperire în realitate. Ce stratagemă folosesc comercianţii pentru a cuceri cumpărătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii atrag atenţia că, deşi există alimente sărăce în calorii, nu există conceptul „zero calorii“, nivelul caloriilor nu este niciodată negativ.

Dietele şi sfaturile pentru o alimentaţie săracă în calorii, dar bogată în vitamine sunt în vogă. Tocmai pentru că s-a observat înclinaţia oamenilor şi dorinţa lor de a mânca fără să se îngraşe au apărut liste cu alimente cu zero calorii, sau mai mult, cu calorii negative. La acestea din urmă se face referire când pentru digestia lor se folosesc mai multe calorii de către organism decât aduce alimentul în sine.

În această categorie intră ţelina, merele, mango, pepenele, ceapa, castraveţii, spanacul, ciupercile. Specialiştii spun că acestea au într-adevăr puţine calorii, dar nicidecum zero sau negative. 

‘’În realitate, această teorie a caloriilor negative nu este susţinută ştiinţific. Caloriile consumate de organism pentru extragerea nutrienţilor din alimente reprezintă, în general, 10%, maximum 20%, din caloriile conţinute de alimente. Asta înseamnă că pentru o bucăţică de ţelină de 10 calorii se consumă pentru digestie 2 calorii. Mai rămân astfel 8 calorii care ajung în organism. Este un număr neglijabil de calorii, dar ele există’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Şi mai frecvent se vehiculează expresia de alimente cu zero calorii. Aici sunt incluse în special răcoritoarele dietetice sau iaurturile. Nici aici lucrurile nu ar sta chiar aşa. Specialiştii spun că în cazul în care o porţie dintr-un aliment are mai puţin de 5 calorii, pe etichetă poate să apară ca având 0. 

„După băuturi răcoritoare dietetice, avem dressing-uri pentru salate şi chiar uleiuri pentru prăjit cu zero calorii. Cum poate însă un ulei să nu aibă calorii? Regulile privind etichetarea permit ca în cazul în care o porţie dintr-un anumit aliment are mai puţin de 5 calorii, pe etichetă să apară ca vând zero calorii’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Secretul în alimentaţie este consumul moderat, spun specialiştii. 

Vă mai recomandăm:

Top 7 afrodisiace din bucătărie cu efect garantat. De ce este supranumit avocado „copacul cu testicule“

Alimentele şi exerciţiile fizice care întăresc oasele şi articulaţiile. Ce să mâncăm pentru a creşte doza de calciu

Alimentele de pe lista neagră atunci când alăptezi. Ce nu trebuie să consumi dacă îţi hrăneşti bebeluşul la sân

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite