Cum evităm să ne îndopăm: metoda prin care putem calcula cât înseamnă o porţie corectă din fiecare aliment
0Pentru a urma o dietă sănătoasă nu contează doar alimentele consumate, ci şi cantitatea pe care o mâncăm. Multe persoane fac greşeală de a se îndopa cu mâncare pe care o consideră sănătoasă - carne la grătar, legume, şi ajung să se îngraşe.
Mulţi nu ştiu cât de mare ar trebui să fie o porţie de mâncare, pentru a evita supraalimentarea, spune nutriţionistul Sian Porter, citat de Daily Mail. Toate alimentele conţin calorii, deci dacă vrem să avem o siluetă frumoasă trebuie să consumăm doar atât cât îi trebuie corpului nostru.
În ultimii ani oamenii mănâncă din ce în ce mai mult, pentru că porţiile servite la restaurant sau de firmele de catering sunt tot mai mari. Cercetătorii au aflat că participanţii la diferite studii subestimează valoarea calorică a alimentelor consumate şi mănâncă mult mai mult decât ar avea nevoie.
Pentru a estima corect cât trebuie să mâncăm trebuie să ne uităm atent la palma noastră, spune Sian Porter. În acest fel vom vedea exact ce însemană o porţie dintr-un aliment, pentru că fiecare trebuie să ţină cont de corpul lui: o persoană mai mare trebuie să mănânce mai mult.
De exemplu, o porţie de carne înseamnă o felie de mărimea palmei noastre (fără degete). O friptură de această dimensiune are aproximativ 100 de grame. Nu trebuie să consumăm însă mai mult de 500 grame de carne roşie pe săptămână, spun specialiştii.
O porţie de peşte alb trebuie să fie ceva mai mare: cât dimensiunea palmei completată de lungime degetelor. Astfel va conţine aproximativ 150 de grame şi 100 de calorii. Este cea mai bună sursă de proteine, conţine foarte puţină grăsime şi mult seleniu, esenţial pentru sistemul imunitar.
Spanacul şi salata trebuie consumate în cantitate şi mai mare: o porţie este cât două palme, ceea ce înseamnă doar 80 de grame de frunze verzi. Fiecare masă a zilei ar trebui să conţină legume.
Fructele mici, cum este zmeura, trebuie împărţite astfel: o porţie să fie cât putem cuprinde în căuşul a două palme. Doar 80 de grame de fructe sunt suficiente la o masă, însă nu trebuie să uităm că într-o zi ar trebui să mâncăm cinci porţii de legume şi fructe.
Legumele precum brocccoli şi pastele făinoase trebuie consumate în cantitate de mărimea unui pumn strâns. Pare o cantitate foarte mică de paste, dar să nu uităm că ele îşi dublează greutatea după ce fierb. În plus, 75 de grame de paste conţin 219 calorii. La fel trebuie calculată cantitatea de orez pentru o porţie.
Un cartof nu trebuie să fie mai mare ca pumnul nostru strâns. Untul trebuie consumat doar cât dimensiunea degetului mare, iar ciocolată doar câteva pătrăţele, cât degetul nostru arătător.
La prăjituri putem mâncă o feliuţă cât două degete, la fel şi cantitatea de brânză recomandată pentru o porţie.