Ce averi au candidaţii la funcţia de primar al municipiului Iaşi. Un deputat cu Bentley, pe primul loc
011 persoane şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi, printre acestea aflându-se şi actulul edil interimar al oraşului, Mihai Chirica. Din datele publice reiese însă că cel mai avut dintre candidaţi ar fi deputatul Viorel Blăjuţ.
La nivel declarativ, înainte de depunerea oficială a candidaturilor, 11 persoane se vor lupta pentru funcţia de primar al celui mai important municipiu din Moldova. Este vorba de actualul edil al oraşului, Mihai Chirica (PSD), Marius Bodea (PNL), Radu Botez (ALDE), Petru Movilă (PMP), Camelia Bogdănici (UNPR), Traian Dobre (PSRO), Viorel Blăjuţ (independent), Andrei Postolache (independent), Anca Preda (independent), Radu Plămădeală (M10) şi Cristian Cernescu (Forţa Moldova).
Până la depunerea candidaturilor oficiale, singurele date publice referitoare la averile pe care aceşti candidaţi le au sunt cele menţionate în cazul persoanelor care ocupă şi în prezent funcţii publice. În topul acestora, detaşat, se situează deputatul independent Viorel Blăjuţ, cel care a intrat în Parlament în 2012, din partea PPDD.
Blăjuţ deţine una dintre cele mai importante firme de prevenire şi securitatea a incendiilor, Iaşisting, una dintre cele mai vechi societăţi cu acest profil din Iaşi. Potrivit declaraţiei de avere depuse în 2015, deputatul deţine 5,7 hectare de teren agricol şi 19 hectare de pădure la Miroslava. De asemenea, Blăjuţ mai deţine un apartament, o casă şi o casă de vacanţă, dar şi două maşini, o Dacia Duster şi un Bentley Continental.
În declaraţia de avere menţionată Blăjuţ a mai precizat că a împrumutat firma sa cu aproape 1,5 milioane de lei, dar şi că deţine la aceasta acţiuni în valoare de 4,6 milioane de lei. Deputatul mai deţine acţiuni la firma ce administrează spitalul privat Red Hospital, dar şi la societatea Romsting SRL. Viorel Blăjuţ are datorii la bănci de aproximativ 400.000 de lei şi 50.000 de euro şi a câştigat, potrivit declaraţiei din 2015, aproape 60.000 de lei din salariul de parlamentar.