Ce alimente trebuie să consumi pentru a avea o tiroidă sănătoasă
0Tiroida este o glandă cu o greutate de 15-30 de grame, este o parte importantă a sistemului endocrin şi afectează aproape toate organele din corp. Păstrarea ei în condiţii optime se poate face şi printr-o alimentaţie corespunzătoare.
Tiroida este o glandă situată în partea anterioară a gâtului, care reglează prin intermediul hormonilor pe care îi sintetizează metabolismul grăsimilor şi al carbohidraţilor, respiraţia, temperatura corporală, dezvoltarea creierului, nivelul colesterolului, funcţiile inimii şi ale sistemului nervos.
Printre afecţiunile tiroidei amintim hipotiroidismul, tiroidita cronică autoimună Hashimoto şi hipertiroidismul.
Sunt alimente care pot optimiza funcţia tiroidei. Deficitul de iod este considerat principala cauză a afecţiunilor tiroidiene în lume. De aceea este recomandată introducerea în alimentaţie a sării iodate şi a peştelui.
‘’Iodul este un nutrient vital pentru organism şi esenţial pentru funcţionarea tiroidei. Hormonii tiroidieni conţin în structura lor iodul. Deficitul de iod este considerat a fi principala cauză a afecţiunilor tiroidiene în lume. Deficitul de iod a fost combătut şi în România prin consumul sării iodate. Aceasta, alături de peşte, produse lactate şi cereale reprezintă principala sursă de iod din dietă. Atât excesul, cât şi deficitul de iod au riscuri seminificative, aşadar suplimentarea ar trebui făcută cu prudenţă’’, susţine nutriţionistul Adina Rusu.
Important este să se consume şi alimente bogate în vitamina D - peşte gras, lapte, ouă şi ciuperci - în seleniu: nuci braziliene, ton şi crustacee sau în vitamina B12 care se găseşte în sardine, somon şi carne.
„Cea mai mare concentraţie de seleniu se găseşte în glanda tiroidă, fiind evidenţiat faptul că acest mineral este esenţial pentru funcţionarea enzimelor implicate în funcţionarea tiroidei. Seleniul este un mineral esenţial pentru funcţionarea sistemului imun, pentru funcţia cognitivă şi pentru fertilitate. Pentru a avea un aport corespunzător de seleniu, se recomandă consumul de alimete precum nucile braziliene, tonul şi crustaceele“, încheie nutriţionistul Adina Rusu.
Vă mai recomandăm: