Cât au ajuns să coste, pe internet, țigările „Carpaţi” fabricate „pe vremuri”. Au foarte mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele din tutun realizate în fostele fabrici de ţigarete din România sunt în continuare la mare căutare, mai ales în rândul colecţionarilor. Astfel, de multe ori, cei care doresc un pachet de Carpaţi sau de Snagov, aflat într-o stare bună, ajung să plătească şi câteva sute de lei.

Ţigarete vechi SURSĂ Arhiva Adevărul
Ţigarete vechi SURSĂ Arhiva Adevărul

Un factor determinant în stabilirea preţului unui pachet de colecţie îl reprezintă perioada în care acesta a fost fabricat. Astfel, cu cât este mai vechi şi într-o stare mai bună, preţul pachetului creşte vizibil. Un alt factor important pentru stabilirea preţului cerut îl reprezintă şi fabrica în care au fost produse ţigările. 

Cât costă un pachet de Carpaţi produs la Iaşi

Ieşenii care mai au prin case pachete vechi de ţigări produse la fabrica de ţigarete din oraş, pot spune că stau pe mici comori. În momentul de faţă, un pachet de ţigări Carpaţi, produs la fabrica din Iaşi, costă aproximativ 150 de lei, de multe ori preţul fiind negociabil. În acest caz, afirmă vânzătorul, ţigările au fost produse între anii 1970-1980.

Această marcă de ţigări a fost produsă în mai multe zone din ţară. Două fabrici sunt emblematice pentru acest brand: Sfântu Gheorghe şi Târgu Jiu. În perioada comunismului, aceste ţigări deveniseră obiect de contrabandă. Astfel, un pachet de Carpaţi costa aproximativ trei lei.

Vechimea stabileste preţul

Căutând prin oferta pusă la dispoziţie de colecţionari, pe internet, putem găsi şi celebrele ţigarete Plugar. La fel ca în cazul brandului Carpaţi, acestea au fost produse în mai multe oraşe ale ţării. Astfel, pentru un pachet din anii 1948-1950, vânzătorii solicită, acum, nu mai puţin de 275 de lei. 

Totodată, site-urile de vânzări din România putem găsi persoane care pun spre vânzare întregi colecţii de ţigarete. Astfel, în funcţie de sortimente, preţul poate ajunge şi la 3.500 de lei. 

Prăbuşirea producţiei de tutun în România a început imediat după Revoluţia din 1989. Atunci, Societatea Naţională Tutunul Românesc, care deţinea toate fabricile din ţară, a fost privatizată. Totala prăbuşire a procesării tutunului a început după anul 2000, când statul a decis să Transforme Regia Autonomă a Tutunului din România în societate pe acţiuni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite