Minunile făcute de medici în 2022. Cazuri impresionante în spitalele din Iaşi

0
Publicat:

Anul 2022 a fost unul extrem de încărcat dar şi plin de reuşite pentru cadrele medicale din Iaşi. De-a lungul celor 12 luni, pe mâinile medicilor ieşeni au ajuns foarte multe cazuri dificile care au fost tratate cu succes dar şi foarte multe poveşti impresionante.

Medici în sala de operaţie SURSĂ Arhiva Adevărul
Medici în sala de operaţie SURSĂ Arhiva Adevărul

Unul dintre spitalele din municipiul Iaşi, în care doctorii redau pacienţilor speranţa la o viaţa normală este Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Aici, anual, chirurgii intră în sălile de operaţie şi realizează zeci de transplanturi renale prin care le oferă celor aflaţi în suferinţă speranţa la o viaţă normală.

Conform statisticilor înregistrate de către cadrele medicale, în primele patru luni ale anului precedent, la unitatea medicală din Iaşi s-au realizat 20 de transplanturi renale, acest număr fiind mult mai mare decât cele înregistrate în anii anteriori. De aceste intervenţii chirurgicale au beneficiat pacienţi din regiunea Moldovei, din Botoşani, Iaşi, Bacău şi Galaţi.

Noaptea de Revelion, petrecută în sala de operaţie

Noaptea care a marcat trecerea dintre ani a fost una dificilă pentru medicii Spitalului Parhon din Iaşi. Atunci au fost efectuate două transplanturi renale, de care au beneficiat doi pacienţi ce sufereau de insuficienţă renală. Astfel, aceştia au primit şansa la o viaţă normală, în urma unei recoltări de organe care a avut loc la Bucureşti.

„O echipă de medici s-a deplasat la Bucureşti, cu ambulanţa, pentru a participa la operaţia de prelevare alături de echipele medicale care au recoltat organele. Au fost prelevaţi rinichii, care au ajuns la Iaşi, ficatul care a rămas la Bucureşti şi inima care a ajuns în Elveţia. Astfel, echipa de transplant renal, sub coordonarea profesorului Adrian Covic, s-a mobilizat pentru a face posibile aceste intervenţii înainte de sfârşitul anului. A fost un an cu multe intervenţii reuşite”, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Anul 2022 a adus un număr record de transplanturi renale

Conform statisticilor înregistrate de către medicii spitalului ieşean, în anul precedent s-a înregistrat un număr record de transplanturi renale. Astfel, nu mai puţin de 54 de persoane au primit şansa de a trăi din nou o viaţă normală, departe de şedinţele de dializă care, conform cadrelor medicale, deşi prelungesc viaţa, scad vizibil calitatea ei.

„Cu cele două intervenţii, făcute în ultima zi a anului 2022, numărul de transplanturi de rinichi realizate în central din Iaşi a ajuns la un nou record. Astfel, au fost realizate 54 de astfel de intervenţii”, adaugă medicul ieşean.

De multe ori, în spatele acestor reuşite se află poveşti cu adevărat impresionante. Astfel, la începutul anului 2023, un bărbat în vârstă de 44 de ani, care în urmă cu 16 ani i-a donat fiicei sale o parte din ficat, a fost beneficiarul unui transplant renal. Acesta făcea dializă de peste un an de zile.

Şi în alte spitale din Iaşi s-au produs adevărate minuni

O altă intervenţie chirurgicală notabilă a avut loc, la finele anului trecut, la Spitalul de Copii din Iaşi. Acolo, o echipă chirurgicală condusă de dr. Sidonia Susanu, a reuşit o adevărată minune. Cadrele medicale au reuşit să replanteze mânile unei tinere care a fost implicată într-un cumplit accident de circulaţie. Totodată, medicii de la spitalul de copii au început anul 2023 cu o altă intervenţie chirurgicală dificilă. Aceştia au reuşit să replanteze piciorul unui băiat în vârstă de 15 ani, care a fost lovit de tren. Pentru acesta, cadrele medicale au luptat în sala de operaţie nu mai puţin de 13 ore.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite