Care sunt investigaţiile recomandate de medici pentru bebeluşi. „Analizele de rutină nu se justifică la copiii sănătoşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Screening-ul oftalmologic nu este obligatoriu la bebeluşii sănătoşi, testarea fiind recomandată doar atunci când există suspiciunea unei afectări oculare congenitale sau dobândite precoce.

Dr. Mihaela Şerban, medic specialist în medicina de familie, arată online care sunt analizele medicale recomandate în funcţie de vârstă. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, doctorul recomandă un control de rutină care să cuprindă un examen clinic complet, elemente de puericultură, un bilanţ nutriţional (greutate, talie, perimetre, indice de masă corporală, dentiţie); imunizări (antihepatita B, DifteroTetanoPertusis, Haemophilus influenzae tip B, antipolio, antirujeola, antirubeola, varicela, pneumococ, antihepatita A, antigripal, antiinfectie cu Rotavirus etc); testare auditivă şi vizuală; bilanţ de dezvoltare neuro-psihică pe etape de vârstă. 

Potrivit medicului, examenul clinic de bilanţ se face lunar, în primele şase luni de viaţă, şi la două-trei luni, de la împlinirea vârstei de şase luni la un an. Între un an şi doi ani, copilul trebuie să meargă la control la fiecare şase luni, iar între un an şi 18 ani, examenul de bilanţ se recomandă anual. În timpul examenului clinic, medicul de familie poate remarca creşterea anormală a taliei şi a greutăţii, efectele unui aport insuficient de vitamina D – rahitism, un aport insuficient de fier – anemie carenţială, anomalii cardiace – sufluri sau aritmii, anomalii ale tensiunii arteriale şi alte semne clinice sugestive pentru o întârziere în dezvoltarea copilului.

„Analizele de rutină nu sunt justificate la copiii sănătoşi; sunt indicate doar la copiii care prezintă semne generale de boală: inapetenţa, eşecul creşterii în înălţime sau greutate, infecţii respiratorii frecvente, întârziere în dezvoltarea neurophisică şi a achiziţiilor motorii, somnolenţă excesivă sau iritabilitate, diaree, cearcăne, apatie, şi la care nu se poate pune diagnosticul doar pe baza examenului clinic”, precizează specialistul.

Ce includ controalele de rutină

Controalele de rutină pentru prematuri trebuie să includă examen oftalmologic periodic în funcţie de prezenţa sau severitatea retinopatiei de prematuritate, testare audiologică, examen ecografic transfontanelar pentru depistarea sau monitorizarea hemoragiilor intracraniene, examene periodice de bilanţ privind dezvoltarea neuropsiho-motorie – recomandarea de tratament medicamentos şi recuperare; examen psihologic; alte examinări în funcţie de caz.

Dr. Mihaela Şerban subliniază că testarea auditivă este recomandată tuturor nou-născuţilor în maternitate, pornind de la observaţia unei recuperări de foarte proastă calitate a limbajului şi inserţiei sociale la copiii hipoacuzici depistaţi tardiv.

Pe de altă parte, screening-ul oftalmologic nu este obligatoriu la bebeluşii sănătoşi, testarea fiind recomandată oricând există suspiciunea unei afectări oculare congenitale sau dobândite precoce. „O altă metodă de depistare este reprezentată de ecografia de şold, considerată astăzi standardul de aur în depistarea anomaliilor de dezvoltare ale şoldului (displazia de şold). Vârsta optimă la care este indicată: şase săptămâni la fetiţele cu elemente clinice sugestive, la copiii cu antecedente familiale de displazie de şold, la copiii născuţi în prezentaţie pelvină, la cei ce provin din sarcină gemelară, uter hiperton”, mai notează medicul. 

Citeşte şi:

Ce analize vitale recomandă medicii după vârsta de 40 de ani. „A avea grijă de tine este cel mai frumos dar pentru copiii tăi“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite