Ce analize vitale recomandă medicii după vârsta de 40 de ani. „A avea grijă de tine este cel mai frumos dar pentru copiii tăi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Medicii spun că este necesară efectuarea unui control anual, urmat de investigaţii recomandate în funcţie de vârstă şi de factorii de risc, chiar dacă ne simţim bine.

Dr. Mihaela Şerban, medic specialist în medicina de familie, arată online care sunt analizele medicale recomandate în funcţie de vârstă. Pentru persoanele în vârstă de peste 40 de ani, medicul de familie precizează că un control general se recomandă în fiecare an. „Puţini dintre noi se prezintă la medic pentru un examen medical anual. Mulţi îşi spun «eu sunt sănătos. De ce să merg la medic?», ignorând faptul că o persoană sănătoasă poate fi un bolnav sau un pacient insuficient investigat. Un examen de bilanţ periodic are drept scop supravegherea stării de sănătate şi depistarea precoce a celei de boală“, punctează medicul. 

Specialistul subliniază că efectuarea unui control anual, urmat de investigaţii recomandate în funcţie de vârstă şi de factorii de risc, este un obicei util, chiar dacă ne simţim bine. „A avea grija de tine este cel mai frumos dar pe care îl poţi face copiilor tăi. Analizele preventive variază în funcţie de vârstă, unele teste fiind recomandate după 40 de ani. De asemenea, intervalul la care se repetă analizele diferă, în funcţie de starea de sănătate a fiecăruia. Persoanele cu risc mediu de îmbolnăvire se investighează anual. După vârsta a doua, anumite teste se repetă de două ori pe an“, mai arată dr. Mihaela Şerban. 

1. Analize recomandate pentru un control de rutină: testele care investighează funcţia hepatică,  testele de funcţionalitate renală, coagulograma, probleme de inflamaţie, ionograma, profilul metabolic, tensiunea arterial, ecografia abdominal, electrocardiograma (EKG), ecocardiografia,  sumarul de urină, serologiile virale, mamografia şi examenul citologic Babeş-Papanicolau, radiografia toracică, testul sângerărilor oculte în scaun, colonoscopia, examinarea aluniţelor la dermatoscop, testele pentru tuberculoză, consultul stomatologic. 

2. Analize recomandate persoanelor cu risc: teste de funcţionalitate tiroidiană (TSH, T3, T4) şi ecografie tiroidiană la persoane cu rude tiropate; factorul reumatoid la cei cu părinţi cu poliartrită reumatoidă, colesterolul în familiile de dislipidemici, testul DEXA pentru depistarea osteoporozei; diabeticii şi hipertensivii trebuie să efectueze regulat un consult oftalmologic; testul de memorie, consult neurologic/psihiatric.

3. Analize recomandate după 40 de ani: un control medical general, un control cardiac o dată la cinci ani, tensiunea arterială măsurată mai des dacă sunt probleme identificate, teste pentru colesterol la fiecare cinci ani sau mai des dacă nivelul este 200, consult diabetic la fiecare trei ani, consult endocrinologic la fiecare cinci ani. La recomandarea medicului se efectuează control pentru densitatea oaselor, pentru prostată, test Chlamydia, examen rectal. Se mai recomandă auto-examinarea testiculelor şi autopalparea sânilor. Anual, femeile trebuie să meargă la medic pentru un consult gnecologic şi unul al sânilor.

Citeşte şi:

Experienţa traumatizantă a unui medic diagnosticat cu cancer: „Propria mea mamă nu a vorbit cu mine trei luni, era mută. Cancerul explodează în România“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite