Campanie de colectare a medicamentelor expirate. „Sunt deșeuri periculoase!”

0
Publicat:

Prin intermediul acestei campanii de colectare a medicamentelor expirate, specialiștii vor să îi învețe pe cetățeni cum să contribuie la protejarea sănătății, a unui mediu curat și sănătos. 

Nu vor putea fi colectate medicamentele toxice și stupefiante Sursa foto: Shutterstock
Nu vor putea fi colectate medicamentele toxice și stupefiante Sursa foto: Shutterstock

În Iași, în toate centrele de cartier şi în alte cinci puncte din oraș, ieşenii pot aduce medicamentele neutilizate sau expirate pe care le au în casă. Campania „Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase” este iniţiată de Colegiul Farmaciștilor Iași și a fost lansată oficial marți, 13 septembrie.

Astfel, timp de trei zile, în perioada 16-18 septembrie, ieșenii vor putea duce la 11 centre de colectare din oraș medicamentele pe care le au acasă și pe care nu le mai folosesc din diferite motive.

Farmaciștii ieșeni intenționează ca prin intermediul acestei campanii de colectare a medicamentelor expirate să îi învețe pe cetățeni cum să contribuie la protejarea sănătății, a unui mediu curat și sănătos și să minimizeze generarea de deșeuri.

Cu toții ne dorim să fim sănătoși, să avem o viață frumoasă și ajungem să apelăm la diferite produse farmaceutice, fie că sunt medicamente sau suplimente, avem acasă astfel de produse. Cred că pandemia de COVID-19 a generat o îngrijorare foarte mare în primă etapă pentru populație și atunci ne cumpăram în fiecare zi, în fiecare săptămână diferite medicamente în funcție de ghidurile de la acea vreme. Astfel am ajuns să avem acasă tot felul de medicamente expirate”, a precizat Gabriela Tătărângă, președintele Colegiului Farmaciștilor Iași.

„Legislaţia, incomplet reglementată”

Preşedintele filialei ieşene a Colegiului Farmaciştilor din România, Gabriela Tătărângă, susţine că este nevoie ca autorităţile să demareze un set de acţiuni coerente privind recuperarea deşeurilor medicamentoase de la populaţie.

Gabriela Tătărângă a subliniat că este necesară o reglementară mai clară şi riguroasă a legislaţiei privind medicamentele expirate.

În acest moment, legislaţia cu privire la medicaţia expirată primită de la pacient este incomplet reglementată în România. Într-adevăr, de multe ori ne confruntăm cu situaţia în care pacientul vine cu o pungă de medicamente şi spune că acestea sunt expirate. În acest moment farmacia, conform legislaţiei, nu este obligată să primească medicaţia expirată de la pacient. Şi atunci noi ne găsim undeva la mijloc. Cred că e cazul ca autorităţile implicate în acest demers să găsească soluţii coerente care să funcţioneze în mod real", a explicat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi, Gabriela Tătărângă.

Cum se derulează campania

Primăria municipiului Iași va asigura amenajarea punctelor de colectare, iar firma Demeco preluarea și distrugerea, în mod gratuit, a deșeurilor medicamentoase colectate de la cetățeni. Punctele de colectare vor fi amenajate la centrele de cartier din Nicolina, Frumoasa, Tătărași, Alexandru cel Bun, Păcurari, dar și pe bulevardul Ștefan cel Mare, în zona căminului T17 din Tudor Vladimirescu, în zona Centrului Medical Arcadia din Bucium, vizavi de Parcul Copou, în Piața Gării sau în zona 1001 Articole din Podu Roș.

Ieșenii vor putea duce în centrele de colectare medicamente expirate, de care nu mai au nevoie, care și-au schimbat culoarea și consistența sau care nu mai au înscris pe ambalaj termenul de valabilitate.

Avem aproape 100% convingerea că sunt date populației mai multe medicamente decât ar fi efectiv nevoie. Trebuie să acceptăm că medicamentul este o substanță chimică, care poate fi la fel de periculos ca orice deșeu ajunge în mediul înconjurător. Aruncarea medicamentelor la coșul de gunoi, la canalizare, trebuie să dispară”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Nu vor putea fi colectate medicamentele toxice și stupefiante (medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene), și nici citostaticele.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite