Bolnavii de diabet, fără acces în farmaciile comunitare la aparate medicale importante. Cerința acestora
0Peste 3.000 de români, bolnavi de diabet tip I și părinți ai copiilor bolnavi, au semnat o petiție prin care solicită distribuirea unor aparate medicale necesare pacienților diabetici în farmaciile comunitare.
Aceștia își doresc ca pompele de insulină și senzorii de monitorizare a glicemiei să fie decontate prin Programul Național de Diabet Zaharat, în momentul de față fiind decontate doar senzorii și pompele unui singur producător.
Inițiatorii spun că în România prin intermediul Programului Național de Diabet Zaharat, beneficiază gratuit doar de insulină, teste de automonitorizare a glicemiei, glucometru și bandelete de testare.
„Motivul pentru care în România nu există în mod oficial producători de senzori de monitorizare continuă a glicemiei și de pompe de insulină, care se regăsesc în celelalte țări europene, este legislația românească restrictivă și care nu mai este adecvată condițiilor actuale în ceea ce privește îngrijirea pacienților insulinodependenți. În România distribuția senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei și a pompelor de insulină se poate face doar în cadrul farmaciilor cu circuit închis. România este singurul stat din Uniunea Europeană care nu permite distribuția senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei în farmaciile cu circuit deschis”, transmit inițiatorii petiției.
Aceștia spun că în prezent doar testele de automonitorizare a glicemiei sunt disponibile în farmaciile cu circuit deschis, deși și acestea din urmă au fost până acum 15 ani supuse acelorași restricții în ceea privește distribuirea.
Bolnavii de diabet tip I susțin că în România costurile anuale pentru monitorizarea glicemiei ajung la peste 15.000 de lei, în timp ce în țări precum Anglia sau Bulgaria, unde legislația permite comercializarea senzorilor de diferite tipuri în farmaciile cu circuit deschis, bolnavii au nevoie de jumătate din sumă.
„Prezența mai multor companii de senzori de glicemie și de pompe de insulină în România, așa cum se întâmplă în celelalte state membre ale Uniunii Europene, ar duce la o competiție de prețuri și la o gamă mai largă de produse necesare în ceea ce privește gestionarea diabetului. Așa cum ar trebui să fie firesc într-o piață care se vrea liberă. Este rolul statului să se asigure că există competiție pe piața furnizorilor, în beneficiul pacienților și al resurselor bugetare”, se mai arată în petiție.