Bizarerie statistică: CSMS, echipa de fotbal a Primăriei Iaşi, promovează în prima ligă numai în ani electorali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Gheorghe Nichita (PSD), în vestiarul echipei, la una dintre precedentele promovări FOTO Mediafax
Primarul Gheorghe Nichita (PSD), în vestiarul echipei, la una dintre precedentele promovări FOTO Mediafax

CSMS Iaşi, echipa de fotbal finanţată cvasimajoritar de Primăria Iaşi, se află pe primul loc în play-off-ul Seriei 1 din Liga a 2-a şi are şanse infime să mai rateze promovarea. De la preluarea funcţiei de primar de către PSD-istul Gheorghe Nichita, în 2003, formaţia de fotbal a promovat în prima ligă doar în anii electorali.

CSMS Iaşi este la un pas să repete pentru a treia oară o ciudăţenie statistică unică în fotbalul românesc. Echipa de fotbal, finanţată în proporţie de peste 95% din bani publici, se află pe primul loc în play-off-ul Seriei 1 din Liga a 2-a de fotbal, cu opt victorii, două egaluri şi o înfrângere obţinute în 2014 şi nu mai poate rata promovarea. 

Dacă ar fi câştigat astăzi, 24 mai, meciul din deplasare, pierdut cu 0-1 în faţa echipei Unirea Slobozia, CSMS Iaşi s-ar fi calificat matematic în primul eşalon. Chiar şi aşa, două dintre cele trei contracandidate cu şanse la promovare n-au obţinut licenţa pentru prima ligă. Având în vedere că regulamentul FRF predeve că se califică două dintre cele şase echipe înscrise în play-off, CSMS Iaşi urmează să promoveze indiferent de rezultate.

Echipa de fotbal din Iaşi, al cărui preşedinte este Florin Prunea, a fost preluată în octombrie 2013 de antrenorul Marius Lăcătuş, pentru un salariu lunar de 4.500 de euro, cel mai mare din eşalonul secund. Chiar şi sub conducerea "Fiarei", formaţia a avut un sfârşit de tur de campionat dezastruos, spre revolta suporterilor locali ai echipei. În retur, după un cantonament costisitor pe bani publici petrecut în Antalya, jucătorii şi-au schimbat radical comportamentul şi au obţinut un şir lung de rezultate pozitive.

Un scenariu asemănător s-a petrecut la Iaşi în primăvara anului 2012, an din care datează precedenta promovare a echipei în prima ligă, cu puţin timp înainte de alegerile locale, care i-au adus lui Gheorghe Nichita (PSD) un al treilea mandat în fruntea Primăriei Iaşi.

Formaţia a retrogradat din nou în sezonul 2012-2013, după un parcurs mediocru în prima divizie.

Dezmăţ pe bani publici

Una dintre cele mai importante realizări ale echipei este considerată promovarea, după o pauză de zece ani, din sezonul 2003-2004, an în care Nichita, numit interimar la şefia Primăriei Iaşi, după plecarea fostului primar Constantin Simirad ca ambasador al României în Cuba, s-a instalat oficial, prin vot, la cârma primăriei.

În timpul mandatelor lui Gheorghe Nichita, echipa de fotbal a înghiţit sume ameţitoare din bugetul public al Primăriei Iaşi, atât prin alocare directă, cât şi prin sponsorizările mascate ale regiilor şi societăţilor din subordinea municipalităţii. În schimb, a obţinut rezultate mediocre, cea mai bună clasare fiind un loc 11 în prima divizie, în sezonul 2007-2008, un nou an electoral la Iaşi, care a consemnat al doilea mandat al lui Nichita la primărie.

Şeful Primăriei Iaşi a refuzat cu obstinaţie, de-a lungul timpului, să facă publice sumele exacte cheltuite din bugetul municipalităţii pentru echipa de fotbal.

Prin bugetul Primăriei Iaşi pe 2013, echipa de fotbal a oraşului a primit, oficial, 1 milion de euro. Restul bugetului, estimat, potrivit unor surse, la 2,5 milioane de euro, a fost format din sponsorizări venite fie din partea societăţilor din subordinea Primăriei Iaşi, fie a unor investitori locali din mediul privat.

În ciuda performanţelor sportive inexistente, echipa terminând atunci pe locul 17, din 18 posibile, jucătorii echipei din Copou au dus-o regeşte. Primarul Nichita s-a lăudat, într-o emisiune sportivă televizată, că jucătorii sunt cu salariile la zi şi că primesc o primă de 2.000 de euro pentru victorie în deplasare şi 1.200 de euro pentru victorie pe teren propriu.

Însă adevărată dimensiune a bugetului echipei, "a scăpat" printr-o informaţie difuzată de gsp.ro spre finalul campionatului 2012-2013. Potrivit acesteia, conducerea CSMS Iaşi ar fi luat în calcul să dea în judecată Liga Profesionistă de Fotbal, în cazul în care va retrogada, pentru a cere despăgubiri de 6 milioane de euro în contul banilor cheltuiţi de municipalitate, plus 1 milion din drepturile de televizare.

Şefii Cotnari au vrut să preia echipa, dar au fost trimişi la plimbare

Primarul Nichita a susţinut, oficial, de-a lungul timpului, că este dispus la orice oră să cedeze echipa unui investitor privat serios pentru a degreva bugetul local de cheltuielile uriaşe. Cu toate acestea, investitorii care au depus oferte au fost trimişi mereu la plimbare de la primărie. Cea mai serioasă tentativă de preluare a formaţiei a aparţinut, în 2007, societăţii Cotnari SA, celebrul producător de vinuri din Iaşi. Pe atunci formaţia se numea Politehnica Iaşi.

Singura condiţie pusă de cei de la Cotnari a fost ca echipa să se numească Poli Cotnari. Primarul a replicat public că doleanţa celor de la Cotnari reprezintă o întinare a tradiţiei clubului cu care nu poate fi de acord.

Ulterior, Cotnari şi-a orientat marketingul spre sporturile de contact, sponsorizând clubul Scorpions, în cadrul căruia activează doi dintre cei mai bine cotaţi luptători de K1 din lume: Cătălin Moroşanu şi Sebastian Ciobanu.

Pe de altă parte, Politehnica Iaşi "s-a lepădat" de nume în 2011, din cauza datoriile uriaşe, transformându-se în CSMS (Clubul Sportiv Municipal Studenţesc). La momentul intrării în insolvenţă, în vara lui 2010, Politehnica Iaşi datora 1,35 milioane de euro la bugetul de stat.

De atunci şi până în prezent, pe mormântul fostei societăţi Fotbal Club Politehnica Iaşi SA este instrumentat un proces de insolvenţă complex, din care statul va ieşi, cel mai probabil, cel mai mare păgubit. Cea mai mare pagubă se înregistrează chiar în dreptul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, pe care defuncta Politehnica Iaşi a păgubit-o cu 6,4 milioane de lei.

Pe lista creditorilor se află însă şi alte instituţii publice: Regia Autonomă de Transport Public (RATP) Iaşi, Apavital – furnizorul de apă din Iaşi sau chiar Consiliul Judeţean (CJ). Primele două societăţi au de recuperat 185.398 de lei, respectiv 234.011 de lei, în timp ce CJ Iaşi a rămas în pagubă cu peste un milion de lei. Pe listă mai figurează şi Iulius Management Center, deţinută de Iulian Dascălu, administratorul complexului Palas şi un apropiat al primarului Gheorghe Nichita. Dascălu a finanţat Poli cu 1,4 milioane de lei, plus alţi 500.000 de lei prin altă societate controlată, Build Corp.

Mai puteţi citi:

FOTO Istoria fotbalului la Iaşi. 68 de ani de existenţă, opt denumiri ale echipei, zece retrogradări în diviziile inferioare şi un singur sezon de povestit nepoţilor

Un nou "tun" prin faliment premeditat la Primăria Iaşi. Paguba pentru statul român, aproape 150 de milioane de lei

Fotbalul pe bani publici - o afacere voit falimentară. Studiu de caz: Politehnica Iaşi

CSMS Iaşi s-a lepădat de numele „Politehnica“ de frica datoriilor

Cum a stors primarul Nichita zeci de milioane de euro din bugetul public pentru Poli Iaşi, echipa care promovează în Liga I în anii electorali

Lux pe bani publici. Şefii CSMS Iaşi au deplasat o delegaţie impresionantă în cantonamentul din Antalya, achitat cu generozitate din taxele contribuabililor

Nebuloasa banilor publici băgaţi la Iaşi în fotbalul falimentar. Primăria refuză să dezvăluie bugetul CSMS Iaşi pentru 2012

Marius Lăcătuş, noul antrenor al CSMS Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite