Arta stradală, între capodoperă și vandalism. Fenomenul ultimilor ani în România
0Arta stradală este un fenomen care se află într-o continuă expansiune în orașele din România și din întreaga lume, iar oamenii au început să recunoască diferența dintre capodopere și vandalism.

Noua formă de cultură începe să fie bine primită de către toate categoriile de oameni, care până în urmă cu câțiva ani considerau această artă o formă de vandalism. De altfel, aceste capodopere au însemnat proiecte de revitalizare urbană în multe orașe din România, prin care artiștii și-au exprimat diverse mesaje sociale sau pur și simplu au dorit să schimbe înfățișarea unor clădiri care nu au mai avut parte de reabilitare de zeci de ani.
De exemplu, proiectul InZIDerabilii din Iași este un proiect urban inițiat de artistul Harcea Pacea. Muralul pictat pe un zid lung de 400 de metri, construit în anii '90, separă cartierul Dallas de restul orașului. Proiectul promovează toleranța și coeziunea socială, cartierul Dallas fiind recunoscut a fi populat în general de către familii defavorizate.

Unul dintre corpurile Serviciului de Ambulanță din Iași a fost, de asemenea, pictat de către artiștii stradali care au vrut să aducă astfel mulțumiri celor care au fost alături de populație, mai ales în pandemie. Același mesaj vrea să îl transmită artistul Harcea Pacea și prin „Solicitudine”, o lucrare realizată pe strada Octav Botez, din Iași.
„Lucrarea este un mesaj de speranță și solidaritate pentru personalul medical care luptă cu pandemia. Caracterul singular se referă la importanța responsabilității individuale. Diversitatea formelor de relief accentuează caracterul planetar al fenomenului, care trebuie gestionat cu raționament și grijă”, a transmis Harcea Pacea.

Arta stradală este recunoscută în întreaga lume, iar astfel de picturi se regăsesc în toate marile orașe ale Europei și nu numai. La Lisabona, clădirile vechi, pe cale să se dărâme, au intrat într-un proiect denumit „Crono”, prin intermediul căruia diverși artiști au fost angajați de către municipalitate pentru a readuce la viață zidurile. Astfel de lucrări se găsesc și în Paris, Berlin, Londra, Praga și alte orașe importante din străinătate.
Street Art Festival
De altfel, arta stradală este regăsită în diverse festivaluri din România și din întreaga lume. În țara noastră, cel mai cunoscut festival de acest fel este Street Art Festival, care are loc anual în mai multe orașe din toate colțurile țării.
Grafitti-ul cunoscut în urmă cu două decenii ca o formă de protest sau vandalism s-a transformat încet, încet, în artă, însă formele inițiale nu au dispărut momentan de pe clădirile din întreaga lume, reprezentând încă o formă de exprimare a multora dintre tineri.