Burduja: Arta stradală este cu acordul proprietarilor. Cuantumul amenzilor a fost majorat

0
0
Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei Foto: Pexels/ Wendelin Jacober
Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei Foto: Pexels/ Wendelin Jacober

Imprimarea de desene pe garduri sau pereţii unor clădiri reprezintă artă stradală doar dacă sunt făcute cu acordul proprietarilor, în caz contrar autorii acestora riscă amenzi de până la 6.000 de lei, conform cuantumului majorat, a declarat miercuri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

"Ideea mi-a venit în momentul în care faţada Ateneului Român a fost vandalizată şi, cercetând lucrurile, mi-am dat seama că sancţiunile pentru cei ce distrug faţadele clădirilor din oraşele noastre sunt mult prea blânde, vorbim de 50 de lei plătibili în acel interval în care beneficiezi de reducerea amenzii. Cuantumul minim era 100 lei, cuantumul maxim - 500 de lei. Am crescut substanţial aceste cuantumuri, este între 3.000 şi 6.000 de lei. Ne-am aliniat la ceea ce fac alte state. Distrugi munca unor oameni şi apoi proprietarii respectivelor clădiri trebuie să plătească. Din aceste mici ilegalităţi poţi permite şi crime mai grave. Este 'teoria ferestrelor sparte', validată la New York, în timpul primarului Giuliani, care atunci când s-a preocupat să rezolve aceste probleme mici de vandalism, acte de indisciplină şi-au dat seama că au redus foarte mult şi crimele grave. Calitatea vieţii înseamnă să trăieşti într-un oraş care este perceput ca fiind sigur, curat, corect", a spus Burduja, miercuri, la Camera Deputaţilor, conform Agerpres.

Întrebat cum se diferenţiază arta stradală de graffitti şi vandalism, Burduja a spus: "Arta stradală este cu acordul proprietarilor". 

"Sunt multe administraţii locale, de la Sectorul 4 la Galaţi, la oraşele din Transilvania unde au făcut concursuri de artă stradală. De fapt, s-au inspirat din ceea ce se întâmplă în Occident. Artiştii au putut să se manifeste liber, dar în baza unui acord al proprietarului. (...) În procesul de consultare publică, poliţiştii locali ne-au explicat cât de greu este să îi prindă pe făptaşi pentru că durează trei-cinci minute să tragi o urmă de graffiti pe un perete. O soluţie, dar care implică costuri mai mari, este instalarea unor dispozitive de supraveghere asupra unor locuri valoroase din patrimoniul cultural", a adăugat Burduja. 

Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei şi obligarea înlăturării de către contravenient a celor imprimate, cu redarea stării iniţiale a bunului sau refacerea acestuia, după caz, sancţiune ce se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari de la PNL, PSD şi USR, adoptat miercuri de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri