Anul şcolar începe în aproape 100 de unităţi din judeţul Iaşi tot cu WC în fundul curţii. Ce soluţii se iau în calcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi mai sunt doar zece zile până la începerea noului an şcolar,  99 de şcoli din judeţul Iaşi continuă să aibă toaletele în fundul curţii, fără apă sau canalizare.

Un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IPJ) Iaşi arată că din cele 606 unităţi de învăţământ din judeţ, 400 au grupuri sanitare interioare, 107 în exterior, dar cu apă şi canalizare sau fosă septică, iar aproape 100 băi fără apă şi canalizare.

Situaţia e doar puţin mai bună decât la începutul anului trecut, când Iaşul se afla pe locul al treilea în ţară, cu 207 şcoli în băi în fundul curţii, statistica incluzând atât unităţile care aveau băi utilate, dar aflate într-o clădire separată celei în care se ţineau cursurile, dar şi cele care aveau băi fără utilităţi.

Conducerea Inspectoratului susţine că problemele băilor vor fi mai puţine, întrucât urmează să fie finalizate o serie de lucrări de reparaţie, renovare sau de construcţie.

„La nivelul judeţului Iaşi, valoarea fondurilor alocate pentru asigurarea utilităţilor este de 4.483.000, suma de care beneficiază 53 de unităţi de învăţământ. În prezent, lucrările de proiectare de execuţie de la aceste obiective au fost demarate la toate unităţile de învăţământ”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

O situaţie dramatică a avut loc în luna aprilie a acestui an, la Şcoala Primară „Buda”, din comuna ieşeană Brăeşti, unde un copil de trei ani a murit după ce a căzut într-o fosă septică acoperită parţial. Şcoala avea baia într-o clădire alăturată celei principale, cu apă curentă, dar cu o fosă septică cu un capac rupt şi ruginit.

Părinţii copiilor ieşeni speră ca în anul următor să fie realizate lucrările necesare la băile şcolilor, pentru a nu mai trăi zilnic cu frica unui alt incident ca cel din Brăeşti.

Citiţi şi:

UPDATE Caz cutremurător la grădiniţă. Un copil de 3 ani a murit după ce a căzut într-o fosă septică neacoperită din curte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite