Alertă de turbare într-o comună din Iaşi. O vulpe care a intrat în curtea unui sătean este sursa infecției
0O vulpe care a intrat în curtea unui locuitor din comuna Răchiteni, judeţul Iaşi, poate provoca un focar de rabie. Medicii sunt în alertă după ce au fost primite rezultatele analizelor de laborator.

De câteva zile, animalul sălbatic dădea târcoale în comuna Răchiteni şi a fost văzută de mai multe ori în curţile oamenilor. Vulpea a fost prinsă şi ucisă de câinele aflat în gospodăria unui localnic care a solicitat imediat ajutorul Direcţiei de Sănătate Veterinară.
Analizele arată că vulpea era purtătoare de rabieâ
Bărbatul din Răchiteni a procedat corect şi nu a atins vulpea ucisă de câine, anunţând Direcţia de Sănătate Veterinară. Reprezentanţii DSV au constatat că animalul era purtător de rabie şi au luat toate măsurile de prevenţie pentru ca vulpea să nu mai reprezinte un pericol. Totodată, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ,,Sf. Parascheva" din Iaşi pentru a fi supus unor investigaţii medicale şi a primi tratament, deoarece a intrat în contact cu animalul de companie care a fost muşcat de vulpe. Rabia este o boală infecțioasă virală a animalelor, care este provocată de virusul rabic, prezent în saliva acestora. Aceasta afectează sistemul nervos central la oameni și este mortală.
„Este vorba despre o vulpe de pe raza comunei Răchiteni, care a intrat în gospodăria unui sătean. S-a luptat și l-a mușcat pe câinele gospodăriei, după care a plecat. Ulterior, s-a întors unde a fost găsită moartă. Proprietarul gospodăriei a fost precaut și nu a pus mâna pe vulpe, a anunțat Direcția de Sănătate Veterinară. S-au prezentat colegii noștri, care în condiții de siguranță au preluat vulpea și au constatat că aceasta era purtătoare de rabie. În schimb, săteanul a pus mâna pe câine. S-au făcut analize și în ceea ce-l reprezintă pe câine și au ieșit negative. Dar până a venit rezultatul analizelor, că acesta este negativ, am început profilaxia antirabic în ceea ce-l reprezintă pe proprietar. Din fericire, el a procedat bine, anunțând DSV, în schimb, a pus mâna pe câinele care era mușcat și tot a fost considerat contact. Cu toate acestea, pericolul unui focar de rabie în zona respectivă este mare și trebuie luate măsuri”, declară dr. Roșu Florin, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.