VIDEO Un sac cu rămăşiţe umane a fost descoperit în zona Parcului Cetate. Osemintele erau aruncate într-o groapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sac de plastic în care au fost depozitate oase vechi, provenite de la mai multe persoane, a fost descoperit în această dimineaţă în zona Parcului municipal Cetate din Deva, în vecinătatea Palatului Magna Curia.

Deţinuţii care munceau la acoperirea cu pământ a unor gropi din zona Parcului municipal Cetate, din Deva, au scos din pământ mai multe rămăşiţe umane. Oasele erau depozitate într-o pungă de plastic, care la rândul ei fusese îngropată şi acoperită de vegetaţie.

Unul dintre muncitori a dat din întâmplare peste pungă, cu o sapă, şi a scos-o la suprafaţă. Angajaţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au anunţat autorităţile cu privire la descoperire. Terenul pe care au fost găsite rămăşiţele reprezintă şi curtea Palatului Magna Curia, actual sediu al Muzeului.

„Ultimele săpături efectuate în zonă au avut loc la începutul anilor 2000. Atunci au fost descoperite fragmente umane şi de animale, ceramică dar şi zeci de obuze vechi. În acest loc existau în trecut anexe ale Palatului Magna Curia”, a precizat Daniel Iancu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

DEVA Oase umane descoperite în Parcul Cetate, zona muzeului


Osemintele au fost preluate de angajaţii Serviciului de Medicină Legală Hunedoara şi vor fi expertizate. „Am fost sesizaţi despre descoperirea fragmentelor de oase, despre care s-a stabilit că sunt de provenienţă umană. Vom efectua cercetări cu privire la provenienţa acestora, iar specialiştii în medicină legală vor stabili, dacă va fi posibil, natura morţii şi dacă sunt suspiciuni de comitere a unor fapte penale”, a declarat comisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

DEVA Bogdan Niţu (IPJ Hunedoara) despre descoperirea osemintelor


La prima vedere ele par avea o vechime de zeci de ani, dar arheologii nu exclud ca ele să dateze din secolele trecute, şi chiar din perioada medievală. Este posibil ca ele să fi fost uitate în zonă de cei care au efectuat săpături arheologice, al începutul anilor 2000.

DEVA Oseminte descoperite în Deva

În acelaşi loc, tot astăzi au mai fost găsite zeci de cioburi de ceramică, datând din secolele trecute.

image
image

Vă recomandăm şi:

VIDEO Seară de sărbătoare în Deva: concerte de pian şi colinde      Tânărul pianist Dan Mărginean a concertat în această seară în Deva, iar sala Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul venit în număr mare pentru a-l asculta.Şi centrul istoric al Devei a fost animat de concertele artiştilor. 

Un vas din ceramică fină descoperit pe şantierul autostrăzii va fi expus la Deva. Obiectul are o vechime de 3.500 de ani     Exponatul lunii martie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva este un vas din ceramică fină, decorat, despre care arheologii susţin că are o vechime de 3.500 de ani. Piesa a fost descoperită pe şantierul autostrăzii Deva – Orăştie, şi a fost restaurată.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia     Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite