Video VIDEO Splendoarea naturii din Ţinutul Pădurenilor. Codrii seculari înconjoară cele mai izolate sate de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul prin pădure spre Vadu Dobrii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul prin pădure spre Vadu Dobrii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Codrii seculari înconjoară cele mai izolate sate din Ţinutul Pădurenilor, un loc vestit prin frumuseţea priveliştilor sale şi a satelor pitoreşti de munte.

GALERIE FOTO

Drumul de 40 de kilometri din Hunedoara spre Poiana Răchiţelii, unul dintre cele mai izolate sate din Ţinutul Pădurenilor, reprezintă un urcuş aproape continuu.

Până la cătunul aflat la peste 1.000 de metri altitudine, şoseaua traversează codrii întinşi pe suprafeţe mari, care împodobesc dealurile şi văile de la poalele Munţilor Poiana Ruscă, înconjurând aşezările Boş, Groş, Cerbăl şi Socet.

Doar câţiva kilometri din traseu au rămas neasfaltaţi, însă reprezentanţii Primăriei Cerbăl şi ai Consiliului Judeţean au anunţat că problema va fi rezolvată în acest an.

VIDEO: Codrii care înconjoară Poiana Răchiţelii.

La capătul Poienii Răchiţelii, locuită de circa 100 de oameni, drumul se înfundă într-o pădure deasă de conifere, de dimensiuni impresionante, prin care autoturismele nu mai pot urca. Următorul sat, Vadu Dobrii, se află la circa 10 kilometri de mers, dar excursia spre cătunul de munte, locuit de câteva familii, oferă senzaţii tari. Nu departe de Poiana Răchiţelii şi Vadu Dobrii, mai multe zone întinse de pădure au fost clasate ca rezervaţie naturală, numită „Codrii seculari de pe valea Dobrişoarei şi Prisloapei”. Aria protejată din Ţinutul Pădurenilor, aflată pe teritoriul administrativ al comunelor Bătrâna, Bunila şi Cerbăl, ocupă o suprafaţă de aproape 140 de hectare. Potrivit specialiştilor, ea conţine arboret natural cu structuri pluriene, cvasivirgine, de dimensiune mare şi vârstă de până la 200 de ani. Drumul spre codrii seculari este dificil, iar fără îndrumarea localnicilor, excursioniştii ajung cu greu în aria protejată. Totuşi se pot bucura de peisajele forestiere intacte şi priveliştile pitoreşti ale satelor de munte.

image

Ţinutul pitoresc al pădurenilor
Ţinutul Pădurenilor, o regiune pitorească mărginită de Munţii Poiana Ruscăi şi învecinată Hunedoarei, Ţării Haţegului şi Devei, are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa, cu peste 40 de sate şi cătune, înfiinţate pe creste şi pe văile Cernei şi a afuenţilor săi. Aşezările, vechi de peste cinci secole, păstrează încă atmosfera pitorească arhaică, deşi populaţia lor s-a diminuat în ultimele decenii.

padurehd

Peste 15.000 de oameni locuiau în Ţinutul Pădurenilor în anii 1970, iar în prezent numărul lor se ridică la 5.000. Mulţi dintre tineri au renunţat la creşterea animalelor, ocupaţia tradiţională de secole a localnicilor. Şi-au lăsat gospodăriile în grija bunicilor pentru a se muta în oraşe şi nu s-au mai întors. Exploatările miniere care asigurau cele mai bine plătite locuri de muncă s-au închis şi au contribuit la plecarea altor sute de familii, iar investiţiile în modernizarea vastei reţele de drumuri de pământ din zonă au demarat cu greu.


Codrii seculari, pe harta Ţinutului Pădurenilor.

padurehd

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ţinutul Pădurenilor a fost lăsat de izbelişte de autorităţi. Sunt peste 120 de kilometri de drumuri de coşmar 

VIDEO Sărbătoarea care animă cel mai pitoresc loc. Cum s-au păstrat tradiţiile în Pădurenime, ţinutul care a pierdut două treimi din populaţie în cinci decenii

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite