VIDEO Scene bizare la inaugurarea unui pod. Preotul l-a sfinţit, dintre politicieni, de teamă să nu se prăbuşească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scene stranii s-au petrecut sâmbătă la inaugurarea podului peste Râul Strei, din Bretea Română. Deşi autorităţile l-au deschis înainte ca lucrările să fie încheiate, „au luat măsuri” pentru a preveni alte evenimentele neplăcute, cum a fost prăbuşirea vechiului pod: un preot a fost adus să sfinţească noua construcţie şi să îi asigure pe săteni că pot circula pe pod, fără teamă.

Zeci de localnici din comuna Bretea Română au venit la inaugurarea noului pod peste râul Strei, redeschis la aproape trei ani de la prăbuşirea, din senin, a vechiului pod care făcea legătura între satele din zonă şi Drumul Naţional 66. În timp ce sub pod muncitorii încă lucrau de zor, semn că investiţia nu a fost finalizată, pe şosea avea loc sfinţirea construcţiei.

Slujba a fost oficiată de un preot ortodox, încadrat de vicepreşedinţii PSD ai Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu şi Mircea Bobora, şi de primarul Răzvan Ionescu Gruia. Binecuvântarea dată podului de către preotul satului, din mijlocul politicienilor aflaţi în campanie electorală, a reprezentat pentru unii dintre localnicii „asigurarea” că noul pod nu se va mai prăbuşi din senin, aşa cum s-a întâmplat cu vechea construcţie, distrusă pe o porţiune de peste 100 de metri.

Lucrările de refacere a podului de la Bretea Română au fost estimate la şase milioane de lei, fiind realizate din fondurile Consiliului Judeţean Hunedoara.

Podul sfinţit de preotul satului

image

Distrus din senin

Podul din comuna Bretea Română s-a prăbuşit în 18 februarie 2014, după ce un pilon a cedat în momentul în care pe şoseaua podului erau trei autoturisme. Suprastructura a cedat în doar câteva secunde, fiind afectată o porţiune de circa 100 de metri.

image

Podul Drumului Judeţean 668 C avea o vechime de 40 de ani şi o lungime de peste 100 de metri. Avea structura de rezistenţă slăbită, susţineau specialiştii, în timp ce o alte ipoteze prin care a fost explicată ruperea pilonului de susţinere au fost legate de puterea râului Strei şi de cutremurele petrecute în zona Haţegului, în lunile dinaintea prăbuşirii podului.

image

În urma evenimentului, locuitorii mai multor sate de pe Valea Streiului au rămas fără cea mai accesibilă rută spre Drumul Naţional 66 Deva – Haţeg. Reconstrucţia podului a început în vara anului trecut, din fonduri de la Consiliul Judeţean Hunedoara.

podul peste strei

Vă recomandăm şi:

VIDEO Probleme lângă Sarmizegetusa Regia: tone de bolovani desprinşi din versant s-au prăvălit şi acoperă drumul

Noi probleme au apărut pe şantierul drumului judeţean spre Sarmizegetusa Regia. În apropierea monumentului UNESCO, a avut loc o alunecare de teren, iar şantierul viitoarei şosele a fost acoperit cu metri cubi de pământ şi bolovani, desprinşi din versant.

Podul prăbuşit în Strei va costa şase milioane de lei. Restaurarea va demara, însă autorităţile mai au nevoie de fonduri

Lucrările de reconstrucţie a podului care traversează Streiul, în Bretea Română, vor costa circa şase milioane de lei. Cea mai mare parte a investiţiei este acoperită de Consiliul Judeţean Hunedoara, însă autorităţile vor mai avea nevoie de o suplimentare de fonduri de la Guvernul României, pentru a finaliza proiectul în acest an.

Încă un pod peste Mureş a fost interzis maşinilor de mare tonaj. Şoferii sunt nevoiţi să ocolească zeci de kilometri

Accesul maşinilor cu masa mai mare de 7,5 tone a fost interzis pe podul uzinal de la Mintia, la cererea reprezentanţilor termocentralei. Podul era folosit ca ieşire pentru şoferii maşinilor de mare tonaj, cărora nu le este permisă în prezent intrarea pe podul de la Şoimuş.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite