VIDEO Podul peste râul Strei, la doi ani de la prăbuşire: sute de familii aşteaptă refacerea construcţiei devastate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul peste Strei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Podul peste Strei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Podul peste râul Strei s-a prăbuşit în câteva secunde, în februarie 2014, iar la doi ani de la catastrofa care a dus la izolarea mai multor sate, constructorii sunt aşteptaţi să reia lucrările începute în vara anului trecut.

De doi ani, locuitorii mai multor sate de pe Valea Streiului au rămas fără cea mai accesibilă rută spre Drumul Naţional 66 Deva – Haţeg, după ce podul peste Strei, din comuna Bretea Română, s-a prăbuşit, pe o suprafaţă de peste 100 de metri. Abia la aproape un an şi jumătate de la distrugerea podului rutier, în iulie 2015, au început lucrările de refacere a construcţiei.

Proiectul a demarat cu întârziere, din cauza numeroaselor avize necesare derulării lucrărilor. Suprastructura şi pilonii de susţinere au fost îndepărtaţi, până în prezent, dar construcţia a fost suspendată pe timp de iarnă.

Din cauza debitului râului Strei şi a vitezei mari de curgere, operaţiunile de refacere a podului sunt complicate. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara, termenul de finalizare al noului pod a fost stabilit pentru luna septembrie a acestui an. Valoarea contractului este de aproximativ şase milioane de lei.

image

Podul peste Strei, la doi ani de la prăbuşire

S-a prăbuşit din senin
Podul prăbuşit în râul Strei, în 18 februarie 2014, a dus la izolarea locuitorilor mai multor sate hunedorene de pe Valea Streiului, rutele alternative de traversare a râului Strei fiind situate în amonte sau în aval la distanţe de peste cinci kilometri. Un pilon a cedat, iar podul s-a rupt de la mijloc, în momentul în care pe şosea erau trei autoturisme. Podul avea o vechime de 40 de ani şi o lungime de peste 100 de metri. Avea structura de rezistenţă slăbită, susţineau specialiştii, în timp ce o alte ipoteze prin care a fost explicată ruperea pilonului de susţinere au fost legate de puterea râului Strei şi de cutremurele petrecute în zona Haţegului, în lunile dinaintea prăbuşirii podului.

podul peste strei

Vă recomandăm şi:

VIDEO Probleme lângă Sarmizegetusa Regia: tone de bolovani desprinşi din versant s-au prăvălit şi acoperă drumul

Noi probleme au apărut pe şantierul drumului judeţean spre Sarmizegetusa Regia. În apropierea monumentului UNESCO, a avut loc o alunecare de teren, iar şantierul viitoarei şosele a fost acoperit cu metri cubi de pământ şi bolovani, desprinşi din versant.

Podul prăbuşit în Strei va costa şase milioane de lei. Restaurarea va demara, însă autorităţile mai au nevoie de fonduri

Lucrările de reconstrucţie a podului care traversează Streiul, în Bretea Română, vor costa circa şase milioane de lei. Cea mai mare parte a investiţiei este acoperită de Consiliul Judeţean Hunedoara, însă autorităţile vor mai avea nevoie de o suplimentare de fonduri de la Guvernul României, pentru a finaliza proiectul în acest an.

Încă un pod peste Mureş a fost interzis maşinilor de mare tonaj. Şoferii sunt nevoiţi să ocolească zeci de kilometri

Accesul maşinilor cu masa mai mare de 7,5 tone a fost interzis pe podul uzinal de la Mintia, la cererea reprezentanţilor termocentralei. Podul era folosit ca ieşire pentru şoferii maşinilor de mare tonaj, cărora nu le este permisă în prezent intrarea pe podul de la Şoimuş.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite