Podul prăbuşit în Strei va costa şase milioane de lei. Restaurarea va demara, însă autorităţile mai au nevoie de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reconstrucţie a podului care traversează Streiul, în Bretea Română, vor costa circa şase milioane de lei. Cea mai mare parte a investiţiei este acoperită de Consiliul Judeţean Hunedoara, însă autorităţile vor mai avea nevoie de o suplimentare de fonduri de la Guvernul României, pentru a finaliza proiectul în acest an.

Agenţia Naţională Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Târgu Mureş a emis avizul necesar demarării lucrărilor de refacere a podului de la Bretea Română, prăbuşit în Râul Strei, în luna februarie a anului 2014, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Potrivit procedurii, în baza acestui aviz, în termen de 8 zile, APM Hunedoara va emite, la rândul său, acordul final de mediu. După îndeplinirea ultimelor proceduri, lucrările de reparare a podului vor putea începe în prima parte a lunii iunie. Conform proiectului, durata lucrărilor de reabilitare a podului este de doi ani, iar valoarea totală a contractului este de 5,9 milioane de lei, din care pentru acest an sunt alocaţi din bugetul judeţean 4,05 milioane de lei.

„Dacă se va găsi o soluţie de suplimentare a finanţării cu două milioane de lei de la Guvernul României, podul ar putea fi redat circulaţiei la finele acestui an”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

„Valoarea estimată a achiziţiei publice fără TVA (proiect tehnic, caiete de sarcini, detalii de execuţie, verificare proiect, asistenţă tehnică) este 209.000 lei, amenajarea terenului este 143.000 lei, construcţii şi instalaţii au valoare a de 5.027.825 lei, organizarea de şantier are valoarea de 42.300 lei, cheltuieli diverse şi neprevăzute, 10 la sută din 588.117 lei, valoarea totală a lucrărilor fiind de 6.010.242 lei”, se arăta în fişa tehnică a proiectului.

Podul prăbuşit în rîu, în 18 februarie 2014, între satele Bretea Streiului şi Bretea Română, a dus la izolarea locuitorilor mai multor sate hunedorene de pe Valea Streiului, rutele alternative de traversare a râului Strei fiind situate în amonte sau în aval la distanţe de peste cinci kilometri.

Autorităţile nu au identificat cauzele care au dus la dărâmarea, în numai câteva secunde a construcţiei peste Strei. Un pilon a cedat, iar podul s-a rupt de la mijloc, în momentul în care pe şosea erau trei autoturisme. Podul avea o vechime de 40 de ani şi o lungime de peste 100 de metri.


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Podul de 40 de ani s-a prăbuşit într-un minut. Cutremurele au fost cauze posibile ale dezastrului

Autorităţile au privit cu stupoare situaţia podului dărâmat în râul Strei, în numai câteva zeci de secunde. Reconstrucţia podului va costa milioane de lei, iar Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va cere ajutor guvernamental pentru refacerea acestuia. Cutremurele din Ţara Haţegului ar putea fi una dintre cauzele dezastrului, susţin repezentanţii CJ.

FOTO VIDEO Un pod peste râul Strei s-a prăbuşit pe aproape 100 de metri, cu tot cu maşinile care se aflau pe el 

Un pod lung de 100 de metri peste râul Strei s-a prăbuşit după ce un pilon de susţinere a cedat. Incidentul s-a petrecut marţi seară, iar autorităţile nu au găsit explicaţii pentru împrejurările acestuia.

FOTO Podul prăbuşit într-un minut a rămas ruinat peste un an. Ce soluţii au găsit localnicii pentru a traversa Streiul

A trecut mai bine de un an de la prăbuşirea podului peste râul Strei, în localitatea Streiului, iar autorităţile judeţene au anunţat că în curând vor începe lucrările de refacere a acestuia. Până la finalizarea lor, circa 3.000 de familii din satele de pe Valea Streiului sunt nevoite să ocolească pe mai mulţi kilometri pentru a ajunge cu maşinile la drumul naţional.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite