VIDEO Scandal înfiorător între români şi romii din blocurile sociale din Deva: „Ne-au spus că ne omoară, că taie picioarele copilului”
0Un scandal uriaş a izbucnit între mai multe familii de romi mutate în noile blocuri de locuinţe sociale din Deva şi vechii locatari ai caselor din împrejurimi. Românii se plâng că sunt agresaţi şi deranjaţi de noii veniţi, în timp ce familiile de romi acuză discriminarea.
Cartierul Grigorescu, aflat într-o zonă mărginaşă din vecinătatea Gării Devei, se numără printre cele mai vechi din municipiu, iar de peste un an, cele câteva sute de familii care îl populează trăiesc într-o stare de tensiune permanentă, aliimentată de conflicte frecvente între romi şi români. Din primăvara anului trecut, peste 70 de familii sărace, majoritatea de asistaţi social, au fost mutate în două blocuri de locuinţe sociale ridicate în cartierul de case al Devei. Cele mai multe dintre ele au fost aduse aici dintr-o fostă colonie de barăci insalubre, numită Porcărie, aflată la circa un kilometru distanţă, şi din bordeiele ridicate de romi în vecinătatea fostei gropi de gunoi a municipiului.
Încă de la mutarea lor în noile blocuri de locuinţe sociale, chiriaşii au fost primiţi cu reticienţă de noii vecini şi în scurt timp au devenit ţinta plângerilor acestora.
„Au existat numeroase reclamaţii din partea localnicilor din zonă că nou-veniţii nu respectă normele de convieţuire socială: fac zgomot, nu păstrează curăţenia, aduc în locuinţe numeroase persoane străine, nu-şi temperează copiii şi îi trimit la cerşit la casele din vecinătate etc. Au pătruns până şi în turla bisericii şi au bătut clopotele”, afirma Florin Oancea, primarul Devei, în urmă cu un an. Atunci primăria anunţa primele măsuri care să îi tempereze pe locatari: au fost impuse regulamente de conduită şi de folosire a locuinţelor, poliţiştii locali au fost trimişi să patruleze zilnic prin cartier, iar persoanele care nu respectau normele de convieţuire au fost ameninţate cu evacuarea.
Revolta iscată după o joacă de copii
Măsurile luate de autorităţi nu au avut efectul aşteptat. Starea conflictuală din cartier s-a menţinut, iar cel mai recent iincident dintre romi şi români,petrecut la sfârşitul săptâmânii trecute, a iscat un scandal uriaş. Adriana Lepăduş locuieşte cu copilul său într-o casă din vecinătatea blocurilor şi s-a plâns că a fost terorizată de familiile de romi, după ce fiul ei ar fi lovit fără să vrea o copilă de etnie romă.
„Sâmbătă după masă, copiii erau la joacă, iar băieţelul meu, din greşeală, a lovit o fetiţă de etnie romă, după care el a venit să îmi comunice ceea ce a făcut. Fetiţa avea mâna puţin înroşită, în rest nu prezenta alte urme de leziuni. Atât eu, cât şi copilul meu ne-am cerut scuze în faţa părinţilor fetei. Dar la nici jumătate de oră, ne-am trezit cu aceştia şi cu prietenii lor care locuiesc în blocurile de asistaţi sociali, vreo 20 de persoane, la poartă. Ne-au strigat să ieşim din casă, că ne sparg geamurile şi tot felul de azuze. Mi-am trimis copilul în casă de frica lor, că erau foarte mulţi. Mama fetiţei m-a luat de mână să mă trântească de gard, după care mi-au transmis tot felul de înjurîturi şi ameninţări: că ne sparg geamurile, că ne omoară, că ne omoară copilul, că îi taie picioarele copilului”, a relatat Adriana Lepăduş.
Femeia s-a simţit în pericol şi a apelat la autorităţi, iar marţi zona a fost împânzită de poliţişti locali şi de angajaţi ai Primăriei Deva. Românii s-au plâns că familiile de romi mutate în cele două blocuri nu respectă normele de convieţuire socială şi au cerut evacuarea acestora. Se tem că scandalurile vor degenera şi mai mult după ce, în lunile următoare, alte două blocuri de locuinţe sociale vor fi date în folosinţă. „Seara când vin din oraş, încep să facă scandal. Cântă, înjură, zbiară, Deci pur şi simplu noaptea nu se poate dormi până la ora 2 – 3”, a reclamat o vecină a locatarilor din blocurile sociale.
Romii se declară jigniţi şi umiliţi de români
La rândul lor, romii susţin că sunt discriminaţi. Maria, o tânără din cartier, s-a plâns că deşi este mamă a cinci copii, a fost repartizată să trăiască împreună cu soţul şi cu aceştia într-o garsonieră. „Înainte de a fi mutată aici locuiam în „Porcărie”, la barăci, dar aveam mai mult spaţiu. De zece ani am avut dosarul la primărie. De atunci am aşteptat după o locuinţă, însă am primit o garsonieră, în timp ce alţii, familii de trei persoane, au primit apartamente. Au pus numai familii de romi pe un palier, la etajul al doilea, iar în blocul verde, cu apartamente, au pus numai gajeii (români). Avem trei paturi pe care dormim ca într-un salon de spital. Când vreau să fac dragoste cu soţul, ne încuiem în baie. Afară, românii nu au loc de noi. Ne fac ciori, ţigani, romi, nu ne suportă, că ni s-au dat locuinţe pe strada asta”, a reclamat tânăra. Alţi romi susţin că sunt adesea jigniţi de românii care nu îi mai vor în cartier. „Eu dacă las copilul meu să se joace în faţa blocului, ni se spune: Plecaţi de aici că sunteţi ţigani borâţi. Atunci, ce să fac, să îmi ţin copilul închis în casă. Unde să îi las? Fetele mele stau toată ziua închise în casă, cu cheia. Petru ce, că sunt ţigănci?”, a reclamat o locatară.
Marţi seara, românii şi romii din cartierul Grigorescu au fost chemaţi să discute împreună problemele comunităţii, însă după o oră în care s-au acuzat şi ameninţat reciproc, puţini au plecat mulţmiţi de rezultatul întâlnirii. Vor fi luate măsuri drastice faţă de localnicii care nu respectă normele de convieţuire în blocurile sociale, spune primarul Florin Oancea. „Aici există o stare de nemulţumire care durează de multă vreme şi se tot amplifică şi care ţine, în special, de relaţiile dintre oameni. Nemulţumirile dintre cetăţenii cartierului, care mai aveau nevoie doar de un pretext, au răbufnit şi nu mai era mult până la o confruntare violentă între cetăţenii de etnii diferite. Aceasta era starea de spirit când am ajuns acolo. Am discutat câteva ore, am ascultat răbdător fiecare parte, fiecare opinie. Am reuşit, pentru moment cel puţin, să dezamorsez tensiunile. Dar nu este destul. Începând de joi, 4 iulie, voi lua prima măsură: ştim cine sunt recalcitranţii care generează conflicte în cartier, i-am identificat şi le reziliem contractele de închiriere pentru apartamentele din blocurile sociale!”, a adăugat acesta.
Chirii de 50 de lei
Cele 60 de garsoniere şi 12 apartamente din clădirile de locuinţe sociale construite în cartierul Grigorescu, din Deva, au fost date, la începutul lunii aprilie 2018, în folosinţa noilor proprietari. Blocurile, cu apartamente de 57 mp şi garsoniere de 58 mp, au fost construite pe structură metalică (stâlpi şi grinzi metalice), cu închideri exterioare din panouri tip sandwich, acoperiş cu învelitoare metalică şi tâmplărie exterioară din PVC cu geam termopan şi beneficiază şi de amenajări exterioare – iluminat, alei pietonale şi carosabile, spaţiu de joacă pentru copii şi zone verzi, a informat Primăria Deva. Au un regim de înalţime P+3E şi beneficiază de spaţii comune, atât la parter, cât şi la etaj (balcoane tip lojă, holuri şi casa scării, spaţii pentru contoarele electrice, centrala termică, depozitat biciclete), precum şi de instalaţii pentru interfon, TV, telefon, antenă şi Internet. Locatarii plătesc chirii lunare de 50 de lei pentru garsoniere şi 90 de lei pentru apartamente.
Alte două blocuri sociale, onstruite în aceeaşi zonă, vor fi date în folosinţă în perioada următoare, aici urmând să fie mutate zeci de familii de romi din „Porcărie”, o zonă rău famată a Devei. Şi o biserică este ridicată în cartier.
Vă recomandăm să citiţi şi: