VIDEO Imaginile dezastrului ecologic de pe Cerna. Digul imens din deşeuri sufocă unul dintre cele mai frumoase râuri
0
Movile imense de peturi şi gunoaie s-au format într-unul dintre cele mai frumoase râuri care străbat Hunedoara. Localnicii şi turiştii nu au putut fi convinşi să renunţe la a-şi lăsa deşeurile în Cerna sau pe malurile lui.
Cel mai poluat loc de pe râul Cerna se află în amonte de Lacul Cinciş, acolo unde râul începe să îşi piardă urma, transfrmându-se într-o întindere de apă, din ce în ce mai adâncă şi mai lată ce ocupă valea. În zona de la intrarea în Topliţa, mormanele de pet-uri aruncate de localnicii din satele traversate de Cerna şi de afluenţii lui formează un dig imens.
Când nivelul apei creşte, tonele de gunoaie se ridică deasupra digului şi plutesc la vale pe Lacul Cinciş, până la barajul acestuia. Alte covoare de pet-uri luate de ape au ajuns în pădurea din vecinătate, atunci când acesta este inundată. Unii localnici din Topliţa ridică din umeri, dând vina pe turiştii care fac grătare pe malul râului, iar autorităţile locale se arată la fel de nepăsătoare faţă de soarta râului.
Cerna izvorăşte din Munţii Poiana Ruscă, străbate mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor, printro zonă de munte sălbatică, alimentează Lacul Cinciş şi traversează Hunedoara de la un capăt la celălalt, iar la 15 kilometri de municipiu se revarsă în Mureş, apa legendară a Transilvaniei. Apele repezi ale Cernei scaldă ţinuturile Hunedoarei pe o distanţă de peste 70 de kilometri, coborând de la 1.200 de metri altitudine, din mijlocul sălbăticiei, în lunca Mureşului.



Vă recomandăm să citiţi şi:
VIDEO Alarmă pe râul Cerna, simbol al oraşului. Apele sale au ajuns groapa de gunoi a localnicilor