VIDEO Cetatea Devei rămâne inaccesibilă pentru încă şase luni. Lucrările de reabilitare vor fi reluate în primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de restaurare trebuiau finalizate în acest an, însă au întârziat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Lucrările de restaurare trebuiau finalizate în acest an, însă au întârziat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Restaurarea Cetăţii Devei, începută în primăvara anului 2013, printr-un proiect finanţat din fonduri europene, va întârzia aproape un an faţă de termenul stabilit iniţial. Turiştii sunt dezamăgiţi. Nu pot vizita încă monumentul istoric, în toată splendoarea lui.

Turiştii care vor să viziteze Cetatea Devei o pot face urcând doar cu telecabina. Cea mai mare parte a sitului este în continuare în şantier, iar accesul pe drumul de pe Dealul Cetăţii este oprit.

Cei care doresc să urce pe jos pe Cetatea Devei mai au de aşteptat aproape o jumătate de an. Accesul pe drumul care înconjoară Dealul Cetăţii şi urcă până la monumentul istoric va rămâne restricţionat şi în următoarele luni. „Termenul de finalizare al lucrărilor care au loc în cadrul proiectului „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva” a fost prelungit până în luna august a acestui an”, a declarat Melania Iscru, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Deva. Potrivit reprezentantei administraţiei locale din Deva, proiectul este aproape finalizat, însă mai trebuie realizate finisaje şi amenajări la cele două incinte incluse şi trebuie pus în funcţiune un sistem de iluminat pe drumul din cetate.  

Lucrări întârziate
Proiectul de reabilitare a celor două incinte exterioare ale cetăţii are o valoare de 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală contribuie cu 13 milioane de lei. Lucrările au început  în primăvara anului 2013 şi urmau să fie finalizate, conform planurilor iniţiale, în vara anului 2014. Au avut loc întârzieri, cauzate de faptul că timp de mai multe luni, în iarna anului trecut, firmele de construcţii contractate nu au lucrat pe cetate. Astfel, a fost stabilit un nou termen de finalizare a proiectului, decembrie 2014, însă nici acesta nu a putut fi respectat. În prezent nu se lucrează în zona monumentului istoric, însă muncitorii se vor întoarce pe şantier după ce vremea va permite acest lucru.

Cetatea Devei, ianuarie 2015


Municipalitatea este beneficiarul lucrărilor de restaurare a monumentului istoric. Autorităţile estimează că, după ce monumentul va reintra în circuitul turistic, numărul vizitatorilor care ajung pe cetate va creşte semnificativ. „Prioritatea zero pentru noi este să continuăm reabilitarea cetăţii printr-un nou proiect care să beneficieze de finanţare de la Uniunea Europeană, pentru reabilitarea incintei unu, pentru că în actualul proiect nu a fost inclusă reabilitarea acestei incinte”, declara recent primarul Petru Mărginean.

Cetatea Devei, în ianuarie 2015

În prezent, turiştii care vor să viziteze Cetatea Devei pot urca la monumentul istoric doar cu telecabina. Preţul unei călătorii dus-întors este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.


Vă recomandăm şi:

FOTO „Noua cetate a Devei“: cum şi-a schimbat înfăţişarea fortăreaţa în care sunt investiţi 40 de milioane de lei

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei a ajuns în ultima sa parte, dar întârzierile cu care s-a derulat vor prelungi termenul de finalizare cu cel puţin şase luni. Treptat, schelele care înconjurau zidurile cetăţii au fost îndepărtate, astfel încât monumentul devine din ce în ce mai atrăgător pentru vizitatori.

Lucrările de restaurare au transformat Cetatea Devei. Proiectul european de 38 de milioane de lei va fi reluat

Lucrările de reabilitare a sitului istoric Dealul Cetăţii, care cuprinde monumentul medieval, vor reîncepe în următoarele zile, după ce au fost suspendate pe durata sezonului rece. Mai mulţi localnici au reclamat faptul că lucrările de renovare au ştirbit din originalitatea monumentului istoric.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite