Urşii, regii pădurilor din ţinutul cetăţilor dacice. Imagini inedite surprinse de un ranger FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urs fotografiat de rangerul Bogdan Luţ. Foto: Romsilva / Facebook
Urs fotografiat de rangerul Bogdan Luţ. Foto: Romsilva / Facebook

Urşii îşi fac tot mai adesea simţită prezenţa în pădurile din ţinutul cetăţilor dacice - Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.

Un ranger a avut parte de o întâlnire neobişnuită în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina. Bogdan Luţ a apucat să surprindă în imagini ursul cu care s-a intersectat într-o pădure din aria protejată aflată în Munţii Şureanu, în judeţul Hunedoara.

Imagini rare cu un lup au fost surprinse în Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina VIDEO

Spectaculoasa cale ferată montană către cetăţile dacice, acum dispărută. Pe vremuri, urşii alergau după trenuri

Secretul comorilor uriaşe de aur găsite în Râpa cu galbeni, locul tainic din preajma Sarmizegetusei Regia

„România are una dintre cele mai dezvoltate populaţii de urs din Uniunea Europeană, urşii având habitatul în pădurile din zona montană a lanţului carpatic. Pădurile din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina asigură faunei bogată toate condiţiile de hrană, adăpost şi linişte”, informează Romsilva, pe pagina de Facebook a instituţiei, alături de imaginile realizate de ranger.


Urs în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina. Foto: Bogdan Luţ

urs foto parcul natural gradistea muncelului cioclovina

În ultimele luni, urşii şi-au făcut simţită prezenţa şi în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflate în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina. Angajaţii care supraveghează Sarmizegetusa Regia au relatat că au observat de mai multe ori o ursoaică şi cei doi pui ai săi trecând prin aşezarea dacică. „Întâlnirile” au avut loc la primele ore ale dimineţii când cetatea este închisă publicului, astfel că animalele sălbatice nu pot fi deranjate de prezenţa omului.

Urşii, mistreţii, cerbii şi chiar lupii au fost văzuţi adesea şi în zona altor cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, potrivit relatărilor localnicilor. Aşezările de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti şi Piatra Roşie sunt înconjurate de întinderi mari de pădure, habitate ideale pentru animalele sălbatice mari. „Oamenii dau drumul câinilor care se duc după urşi, dar când ii aud pe aceştia cum morărie şi se iau după ei, fug câinii ca vai de ei”, relata Ileana Murgoi, o localnică din satul Cioclovina, unde mai trăiesc câteva familii.


Urs în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina. Foto: Bogdan Luţ

urs foto parcul natural gradistea muncelului cioclovina

Pădurile ocupă cea mai mare suprafaţă din parc

Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina a fost înfiinţat în 1979, iar din anul 2000 a fost declarat arie protejată de interes naţional. Este situat în Munţii Şureanu, cu subdiviziunile Munţii Orăştiei şi Munţii Sebeşului, fiind mărginit de depresiunile Haţegului şi Orăştiei. 

Parcul Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina este întins pe mai mult de 38.000 de hectare, în Munţii Şureanu, iar între limitele ariei protejate trăiesc doar câteva mii de oameni. Cuprinde cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, locuri ca Fundătura Ponorului şi mai multe peşteri impresionante, cea mai cunoscută dintre ele fiind Peştera Cioclovina.


Urs. Foto: Romsilva

Parcul ocupă teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orăştioara de Sus şi Boşorod, iar cele câteva sate de pe raza lui sunt risipite pe munte, ori înşirate pe văile unor pârâuri. Toate aşezările sunt înconjurate de pădurea care ocupă peste 70% din suprafaţa parcului natural. 

urs in parcul natural gradistea muncelului cioclovina foto romsilva

Turiştii pot ajunge pe traseele parcului din localităţile Costeşti, Măgureni, Boşorod, Pui, Ponor, Baru, Crivadia şi de pe văile Streiului şi Băniţei. Cei care plănuiesc excursii mai lungi în parc sunt sfătuiţi să se doteze cu hărţi, busole sau GPS-uri, încălţăminte adecvată pentru munte, truse de prim ajutor, lanterne şi saci menajeri. De asemenea, ei trebuie să ţină cont de avertizările meteorologice.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea uriaşului zăcământ de guano din peşterile Cioclovinei. Ceauşescu era extrem de interesat de el VIDEO

FOTO Pădurea de argint, locul tainic din Munţii Metaliferi, cu ape tămăduitoare. Cea mai frumoasă legendă

Secretul fabuloasei comori din Peştera Cioclovina: cum au fost găsite mii de podoabe vechi de peste trei milenii în măruntaiele pământului

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite