Turistul ceh care şi-a bătut joc de români a fost găsit după ce a vandalizat o cetate dacică: „Dacă n-aş fi fost un idiot, n-aş fi ajuns în România”
0Vicktor Nomad, un turist ceh care a vizitat mai multe locuri din România, este acuzat că a provocat distrugeri la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Bărbatul a fost identificat după ce şi-a scrijelit numele pe zidurile antice ale aşezării de la Piatra Roşie. În ultimele luni, siturile UNESCO au fost ţinta mai multor acte de vandalism.
Cetatea Piatra Roşie din Munţii Orăştiei a fost din nou vandalizată. De această dată, însă, autorul distrugerilor a fost identificat, nu de către autorităţi, ci de localnicii care i-au găsit scrijelit numele pe zidurile monumentului istoric. „Victor Nomad, un ceh care a trecut pe la Piatra Roşie şi şi-a lăsat numele pe un bloc dacic de calcar de la intrarea în cetate. Cine doreşte să îl „felicite” pe Viktor Nomad pentru acest act de vandalism îl găseşte aici”, informează pagina de Facebook Sarmizegetusa Regia, adăugând pagina de profil a cehului.
Există un regulament cu privire la vizitarea cetăţilor dacice, în care actele de vandalism sunt pedepsite cu amenzi. De asemenea, autorul distrugerilor poate fi cercetat penal. Viktor Nomad a vizitat mai multe locuri din România, după ce a trecut prin Albania, Croaţia şi Serbia.
„Am vizitat în România. Dacă nu aş fi fost un idiot, n-aş fi ajuns aici şi poate aş fi văzut mai multe locuri. Nu am fost la mare, dar m-au bucurat Munţii Carpaţi, care sunt minunaţi. M-am bucurat de destul de puţine drumuri de pământ şi de drumuri de munte stâncoase”, scrie Viktor Nomad. Cetatea Piatra Roşie păstrează numeroase urme de vandalism. Chiar şi copacii din aşezarea antică au fost scrijeliţi cu inscripţii pornografice.
Recompensă pentru „Sfântul Gyurcan”
O situaţie asemănătoare s-a petrecut în cetatea Costeşti din Munţii Orăştiei. Zidurile turnului aşezării antice au fost scrijelite cu numele „Sfântul Gyurcan”, iar localnicii susţin că este pentru a doua oară când acest lucru se întâmplă, în ultimele luni, după ce monumentul a fost mâzgălit şi vandalizat şi în toamna anului trecut. Vladimir Brilinsky, administrator al sitului armizegetusa Regia a lansat un mesaj pe Internet anunţând că oferă o recompenă de 1000 de euro celui care ajută decisiv la depistarea profanatorilor cetăţii.
În septembrie 2015, sute de gropi, săpate cele mai probabil de căutătorii de comori, au fost descoperite în incinta monumentelor istorice Blidaru, Costeşti şi Piatra Roşie – Luncani. Unele dintre gropi, au fost făcute de braconieri chiar în zidul unui turn al cetăţii dacice Costeşti. Iar din alte aşezări din Munţii Orăştiei, cum este cea de la Feţele Albe, vandalii au încercat chiar să desprindă bucăţi din zidurile vechilro altare, pentru a le lua ca amintire.
Vă recomandăm:
Aşezarea dacică de la Costeşti, inclusă între cetăţile antice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul UNESCO, a fost din nou vandalizată, după ce în urmă cu câteva luni aici au fost săpate zeci de gropi, cel mai probabil, de către căutătorii de comori. De această dată, unul dintre turnurile monumentului a fost vandalizat, iar localnicii oferă recompensă celor care îl vor depista.
Cetatea Costeşti, considerată una dintre „perlele” Munţilor Orăştiei, a fost devastată de persoane necunoscute în cursul nopţii trecute. Monumentul UNESCO a fost vânat şi în anii trecuţi de căutătorii de comori.
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.