Tricolor imens arborat pe Castelul Corvinilor din Hunedoara. Cum au fost întâmpinați vizitatorii, de sărbătoarea românilor VIDEO

0
Publicat:

De Ziua Națională a României, 1 Decembrie, Castelul Corvinilor din Hunedoara (video) a fost cel mai vizitat monument istoric al județului. Intrarea a fost gratuită, iar oaspeții au putut vedea transformările prin care a trecut monumentul.

Tricolorul a acoperit Turnul nou de poartă al castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Tricolorul a acoperit Turnul nou de poartă al castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Câteva mii de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara, în ziua de 1 Decembrie 2023, de Ziua Națională a României.

Un tricolor imens a fost desfășurat pe Turnul nou de poartă al castelului, deasupra intrării în așezarea medievală a Hunedoarei.

Turiștii au putut vizitat monumentul istoric din Hunedoara, gratuit, de Ziua Națională a României. Unii au ajuns pentru prima dată în castel și s-au arătat impresionați de cele văzute.

„Un castel foarte frumos din secolul al XV-lea din Transilvania. Am intrat pe un pod de lemn impunător și mi-a plăcut curtea interioară, fântâna, stema familiei, sala de consiliu cu coloane de marmură. Apoi Sala Cavalerilor și balcoanele cu priveliștea superbă. Cei mai curajoși pot vizita temnița și camerele de tortură medievale”, spune unul dintre turiști.

Unii localnici au fost mulțumiți nu doar de experiența petrecută în castel, dar și de faptul că nu au mai trebuit să achite biletul care ajunge la 40 de lei, pentru adulți.

„Am urcat și coborât o mulțime de trepte de la un turn la altul. Unele săli erau închise, dar tot am petrecut vreo oră în castel”, spune un alt vizitator.

Restaurarea Castelului Corvinilor va continua

Castelul Corvinilor din Hunedoara se află din anul 2019 în șantier, iar lucrările de restaurare au ajuns la final.

Între timp, edificiul a trecut prin mari transformări. Mai multe spații de vizitare au devenit accesibile, după ce au fost refăcute mai multe scări și niveluri distruse în urma incendiului din 1854, care a devastat monumentul istoric din Hunedoara.

Curtea interioară a fost pavată, parțial, cu piatră, mai puțin pintenul de stâncă din mijlocul ei. Toate fațadele castelului au fost curățate și reabilitate, la fel și cele mai multe dintre turnuri și spațiile interioare.

Lucrările derulate în perioada 2019 – 2023 au dus la reabilitarea a peste 20 de spații de la toate nivelurile monumentului istoric, cele mai importante fiind: Loggia Matia, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor, Sala Dietei, Turnul Capistrano, Atelierele, Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Turnul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.

De la începutul anului 2024, Castelul Corvinilor din Hunedoara va intra în a doua etapă de restaurare, finanțată – la fel ca și cea din prezent – cu fonduri europene. Noile lucrări vizează locurile care nu au putut fi incluse în primul proiect.

Ele cuprind înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Gropii Urşilor, realizarea unui planşeu pe Terasa de Artilerie, refacerea armurii Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, repararea acoperişului (acolo unde este nevoie), curăţarea fântânii din curtea interioară.

Castelul va rămâne deschis pe durata în care se va afla în șantier.

Castelul Corvinilor din Hunedoara se numără printre cele mai vizitate monumente medievale din România, având circa 400.000 de turiști în fiecare an.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite