Video Șosea nouă în Ținutul Pădurenilor din Hunedoara. Apar primii kilometri de asfalt spre satul arhaic VIDEO

0
Publicat:

O șosea nouă este construită în Ținutul Pădurenilor din Hunedoara. În aceste zile, drumul spre satul Runcu Mare este asfaltat și va face mai accesibilă așezarea din munți.

Lucrările de modernizare a drumului Govâjdia – Runcu mare din Ținutul Pădurenilor au început în vara anului 2021, iar după doi ani de lucru la terasamente, constructorii a turnarea asfaltului (video).

Noua șosea de pe valea Runcului din Hunedoara va facilta călătoria într-unul dintre cele mai pitorești sate din Hunedoara. Investiţia este finanţată cu fonduri europene şi vizează modernizarea a circa nouă kilometri de drum forestier (DF 022 Govajdia - Runcu Mare - Vadu Dobrii, respectiv de la Furnalul din Govăjdia până la intrarea în Runcu Mare), construcţia unui pod în zona furnalului, peste pârâul Runc şi înfiinţarea unui drum forestier de circa doi kilometri pe Valea Sohodolului.

Drumul spre Runcu Mare este asfaltat. Foto: Daniel Guță
Drumul spre Runcu Mare este asfaltat. Foto: Daniel Guță

Alți circa cinci kilometri de la intrarea și ieșirea din satul Runcu Mare spre Vadu Dobrii vor fi asfaltați printr-un alt proiect, potrivit primarului Ciprian Achim din comuna Lelese. În sat, fostul drum de pământ a fost modernizat în anii trecuți.

Satul pitoresc din valea Runcului

Runcu Mare se află la circa 35-40 de kilometri de municipiul Hunedoara și este unul dintre cele mai lungi sate de munte din România. Gospodăriile sale se înșiruie pe aproape zece kilometri pe valea Runcului, însă vreo 20 de familii mai locuiesc permanent aici.

În satul Runcu Mare din Hunedoara, călătorii descoperă o mulțime de case arhaice, cu pereții din lemn cioplit, clădite pe fundații trainice de piatră, menite să reziste alunecărilor de pământ și viiturilor. Trei biserici vechi, dintre care două au fost restaurate recent, se numără și ele printre atracțiile locului.

În 2023, opt gospodării arhaice din satul Runcu Mare au intrat în șantier și sunt restaurate cu fonduri europene, iar după finalizarea lucrărilor vor putea fi puse în valoare ca obiective turistice ale așezării pe „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”

„Sperăm că până în primăvara anului următor, de Paște, toate casele vor fi reabilitate, mai devreme decât termenul prevăzut în proiect”, spune Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

Din satul Runcu Mare, drumurile forestiere urcă spre Lelese, Vadu Dobrii și Poiana Răchițelii, așezării înființate pe dealurile, la circa 1.000 de metri altitudine, în Munții Poiana Ruscă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite