Românii din Aninoasa, sinistrați după cutremure: „Stăm de o lună în container, ne spălăm la lighean” FOTO VIDEO
0Câteva familii din orașul Aninoasa, din Hunedoara, au fost convinse de autorități să se mute în containerele modulare puse la dispoziție pe un teren de sport din localitate. După o lună, unii localnici au ajuns la capătul răbdării.
Vreo zece familii din orașul Aninoasa (video) au fost convinse, în urmă cu o lună, de autorități să își părăsească locuințele din clădirile vechii colonii muncitorești a orașului minier, pentru a se muta în containere modulare, puse la dispoziție de autorități.
În 24 februarie 2023, primele 11 containere au fost amplasate pe terenul de sport al școlii din Aninoasa, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a anunțat că peste 500 de oameni, care trăiesc în 11 blocuri vechi de peste 130 de ani, nereabilitate, trebuie evacuați din cauza stării precare a clădirilor.
„În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a orașului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii. Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării”, informa atunci Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara.
Construcțiile au fost racordate la utilități, fiind dotate cu necesarul de cazarmament, informa Prefectura județului Hunedoara.
Cutremurele din Gorj i-au speriat pe localnici
Doar câteva familii s-au mutat în noile cămine,
speriate de cutremurele din Gorj care le-ar fi afectat rezistența clădirilor unde
locuiau. Oamenii au mobilat boxele și le-au făcut locuibile, chiar dacă, spun ei, au reușit să înghesuie doar câteva lucruri în ele.
„Am luat decizia să ne plecăm din locuința noastră din colonie, după ultimul cutremur, care a avut loc pe la unu noaptea. Acum, de o lună trăim eu cu soțul și cu fetița într-un container modular, iar socrii în cel învecinat. Este foarte dificil, pentru că spațiul este mic, seara este gălăgie. Nu sunt condițiile la care speram, a plouat prin acoperiș și a trebuit să acoperim boxa cu o prelată. Dar poate situația noastră se va schimba și ne vom putea muta în alte locuințe”, spune Bianca, una dintre locatarele containerelor modulare.
Oamenii povestesc că în urma cutremurelor din luna februarie, starea de degradare a clădirilor din vechea colonie din Aninoasa s-a accentuat.
„Au crăpat pereții, tavanele au cedat, nu mai era de locuit acolo, așa că am decis să ne mutăm aici. Soțul se mai întoarce însă în vechea locuință, pentru că acolo avem „vizitatori”, veniți la furat. Este greu și aici, gălăgie, spațiu mic, ne spălăm la lighean”, spune Rodica, o altă locatară.
Speră că vor pleca în următoarele luni
Oamenii speră fie ca vechile clădiri din colonie să fie consolidate, pentru a se putea întoarce cât mai repede în fostele cămine, ori să primească locuințe într-un bloc social aflat în șantier, în Aninoasa.
Începând din 2019, după ce mai multe acoperișuri s-au prăbușit sub greutatea zăpezii, autoritățile din orașul minier au reabilitat fonduri guvernamentale, zece astfel de clădiri din colonia din Aninoasa, însă nu au mai obținut finanțare pentru restul clădirilor degradate, unele în pericol de prăbușire.
„Sperăm să nu ne prindă toamna aici, dar nici vara nu ne va fi mai bine. Sunt containere făcute din materiale care, atunci când vor începe să degaje căldură, nu o să mai putem intra în ele. O să ajungem să dormim în corturi”, spune Moti, un alt localnic.
„La iarnă ne va fi și mai greu, vom îngheța în aceste cutii de tablă”, crede Iuliana, o altă locatară în container.
În luna martie, în curtea fostei mine din oraș, alte 18 containere modulare au fost amplasate de autorități, cu mare fast, pentru locatarii coloniei din Aninoasa, care vor să se mute.
Amplasarea containerelor modulare a fost efectuată de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, la această acțiune fiind implicate mai multe unități teritoriale din țară, informa Prefectura județului Hunedoara.
În prezent, toate containerele sunt pustii, la fel ca majoritatea fostelor clădiri miniere părăsite în împrejurimile lor.
Orașul Aninoasa, în declin demografic
Aproape 1.000 de oameni au părăsit definitiv orașul Aninoasa (video) în ultimii zece ani, fostul oraș minier din Valea Jiului ajungând la o populație de 3.369 de oameni, cu aproape un sfert mai mică decât în 2011. Aninoasa a devenit oraş în anul 1989, când avea peste 6.000 de locuitori şi o mină în care lucra cea mai mare parte a populaţiei active.
Atunci peste 4.000 de localnici aveau locuri de muncă, iar „coloniile” oraşului de pe valea Jiului de Vest erau pline de viaţă. În primăvara anului 2006, după un declin prelungit, Mina Aninoasa a fost închisă pentru totdeauna, după aproape un secol și jumătate de exploatare a zăcămintelor de cărbune.
În anii următori, declinul economic a afectat tot mai mulți dintre cei aproape 5.000 de localnici din orașul Aninoasa. În lipsa locurilor de muncă, tinerii au părăsit așezarea din Valea Jiului, aflată la poalele Munților Vâlcan și Parâng. La fel au făcut-o și mulți dintre foștii angajați din Mina Aninoasa.
Vreo zece familii din Aninoasa au fost convinse, în urmă cu o lună, să își părăsească locuințele din clădirile vechii colonii muncitorești a orașului minier, pentru a se muta în containere modulare, puse la dispoziție de autorități.